Emma Cline: De gast

In 2016 debuteerde Emma Cline met haar roman “De meisjes”. Die bleek goed te zijn. Daarna verscheen in 2020 “Daddy”, en nu in mei 2023 “De gast”. 


In deze nieuwe roman wordt de opmerkelijke levenswandel van de 22-jarige vrouw Alex beschreven. Zij heeft als callgirl een zgn. sugardaddy gevonden in de rijke, veel oudere Simon. Intussen valt haar ex-vriend Dom van wie ze geld heeft gestolen, haar online voortdurend lastig, maar Alex negeert zijn berichtjes zoveel mogelijk. Dom weet niet waar Alex zich bevindt. Niettemin is ze vaak gespannen en alert omdat ze zich opgejaagd voelt door Dom.

Als Alex met Simon op een feestje is van het welgestelde echtpaar Victor en Helen, ontmoet ze allerlei in haar ogen oninteressante mensen. Het gaat fout als ze te veel drinkt en in compromitterende omstandigheden wordt aangetroffen door Simon. Hij stuurt haar weg, al vindt Alex zelf het gebeurde onschuldig.

Gisteravond had ze zich misdragen, roekeloos, maar ze had gelukkig niets met Victor gedaan. ….  Ze had niets verpest. Het ongeluk was aan haar voorbijgegaan, maar het had zo weinig gescheeld dat ze de koude luchtvlaag van een andere uitkomst langs zich voelde scheren.”

Alex denkt dat ze over enkele dagen gewoon weer welkom is bij Simon als die een groot feest geeft ter gelegenheid van Labor Day. Omdat ze geen eigen huisvesting meer heeft, overbrugt ze die tijd door zich her en der nogal vrijpostig op te dringen in gezelschappen en gratis overnachtingen te regelen. Als laatste blijft ze hangen bij nieuw vriendje Jack die veel jonger blijkt dan ze in eerste instantie denkt. Na een ontluisterend etentje met diens vader Robert weet Alex met Jacks hulp op geraffineerde wijze onder de radar te blijven.

De terugkeer van Alex bij Simon op Labor Day verloopt echter heel anders dan ze had verwacht.

“Ze lachte weer. Alles was op z’n pootjes terechtgekomen. Ze merkte dat ze naar het hele universum lachte, de zon die fel schitterde in het water van het zwembad danste door haar blikveld. Maar er klopte iets niet …..”   

Emma Cline heeft een voortreffelijke penvoering. In heldere en beeldende taal ontrolt een bijzonder verhaal zich voor het geestesoog van de lezer. Alex is bepaald geen alledaags type, en dat komt goed uit de verf. Haar opmerkelijke levenswijze spreekt aan, ondanks het feit dat ze oplichting tot een deel van haar activiteiten heeft gemaakt. Het verhaal is in zekere zin te beschouwen als een aanklacht tegen de kille mentaliteit van sommige rijken der aarde.

De verhaallijn van “De gast” is beter ontwikkeld dan die van “De meisjes” destijds. Het is een zeer goede en originele roman die vier sterren verdient.

Reacties