Eva García Sáenz de Urturi: De engel van de stad

De eerste vier thrillers in de serie van Eva García Sáenz de Urturi rond De Witte Stad Vitoria waren alle van buitengewone kwaliteit. Ze kregen elk vijf sterren, en dat is een weergaloze prestatie van de schrijfster. Bij mij een unicum, dat slechts op enige afstand wordt benaderd door de geweldige Rönning&Stilton-serie van Cilla en Rolf Börjlind. Zie voor meer details de bespreking van “Het zwarte boek van de uren”.

Is Eva met de fraaie Baskische achternaam in staat de extreme kwaliteit vast te houden? Op 7 november 2023 verscheen het vijfde deel “De engel van de stad”. Daarin is de plaats van handeling deels verlegd naar het intrigerende Venetië. Aldaar wordt door een groepje antiquaars uit Spanje de “Beurs van het Oude Boek” voorbereid met als thema Verboden Boeken. Onder hen is Alistair Morgan, de beste vriend van de grootvader van Unai, de welbekende hoofdpersoon in de serie.


Op 31 oktober 2022 brandt het fraaie Palazzo waar de beurs zou worden gehouden, volledig af. Er is sprake van een onverklaarbaar mysterie: het staat vast dat er mensen aanwezig waren tijdens de brand, doch er worden geen menselijke resten gevonden. De plaatselijke politie staat voor een raadsel.

Unai, inmiddels actief als profiler en docent daarin, gaat op verzoek naar Venetië om te helpen bij het onderzoek. Hij ontmoet daar zijn vrouwelijke collega Mencia Madariaga met wie hij een naar later blijkt mede op een bijzonderheid gebaseerde klik heeft. Enkele fraaie dwarsverbanden met eerdere boeken uit de serie komen aan bod.

De tweede verhaallijn van het boek speelt zich af in het Venetië van 1992. Unais moeder Itaca Expósito is zoals uit het vorige boek bekend van wonderkind uitgegroeid tot een meesterlijke schilderijenvervalser. Zij is daarmee bezig in de directe omgeving van het Palazzo Venier dei Leoni waar een Guggenheim Collection is gehuisvest. Een sfeerrijke impressie van het toenmalige Venetië verrijkt het verhaal (nog verder). De belevenissen van Itaca zijn zonder meer intrigerend.

Enkele op zijn zachtst gezegd opmerkelijke gebruiken in de stad komen langs. Zo is daar “Het Doolhof van de Zeshoek” waarin een zelfmoord wordt gemaskeerd in een ritueel. In 1992 gebeurde dat op de plaats van de Palazzo door zes vrouwen. En bij de brand in 2022 zijn eveneens zes personen betrokken. Is er een verband? Een ander plaatselijk gebruik is de “vendetta traversa”. De lezer mag daaromtrent zelf op ontdekkingstocht gaan.

Intussen onderzoekt Unais trouwe sympathieke collega Estibaliz in Vitoria de moord jaren daarvoor op zijn vader Gael. En als de uit het vorige boek bekende levensgevaarlijke crimineel Caliban uit de gevangenis ontsnapt, wordt de dreiging nog groter. In het privéleven van Unai vindt een drastische gebeurtenis plaats die zijn leven volledig op zijn kop zet.

Er gebeurt nog veel meer. Lees het boek en geniet met volle teugen van de rijke fantasie van Eva García Sáenz de Urturi. Haar beeldende schrijfstijl kan niet genoeg bewierookt worden. Ik waande me weer met mijn echtgenote in Vitoria-Gasteiz zoals in juni van dit jaar, zie het Kuijpje “La ciudad blanca”.

“Een uurtje later liepen Germán en ik omhoog via de trappen bij de hoek van La Soledad, in de middeleeuwse stadskern.”


De beide plots van het verhaal geven blijk van een onovertroffen geesteskracht van de schrijfster. Ze gaan bijna elk voorstellingsvermogen te boven, en zijn knap geconstrueerd. De slotsom is onvermijdelijk.

“De engel van de stad” is een buitengewoon goed boek en krijgt vijf schitterende sterren. En dan te weten dat het boek een soort cliffhanger kent die doet vermoeden dat er nog meer komt!

  

Reacties