Joke van Leeuwen: Bezoekjaren

In de onvolprezen serie Literaire Juweeltjes verscheen jarenlang elke maand een boekje met een kort verhaal of een leesfragment uit een boek van een bekende of soms wat minder bekende schrijver. De reeks is helaas per 1 januari 2024 beƫindigd. Er staan in mijn kast nog vele exemplaren te wachten op lezing. Zie de foto onderaan dit stukje.


“Bezoekjaren” van Joke van Leeuwen, het Literair Juweeltje van april 2019, speelt zich af in Casablanca. In een fraai getypeerd gezin aldaar neemt zoon Mehdi tegen het advies van zijn vader deel aan een betoging tegen het gezag. Hij verdwijnt vervolgens. Vermoedelijk is hij opgepakt door de politie. Datzelfde geldt voor twee andere personages. Het verhaal neemt een onverwachte wending die naast gedoseerde droefenis ook tot euforie leidt.

Joke van Leeuwen is een zeer goede schrijfster. De korte impressie in dit Juweeltje bevestigt dat. Haar schrijfstijl is vloeiend en kernachtig. Het verhaal is een fragment uit haar gelijknamige  roman uit 2011 en is prima zelfstandig leesbaar. Een geslaagd Juweeltje!



 

Reacties