Lieneke Dijkzeul: Gouden bergen

Het Literaire Juweeltje van mei 2010 “Gouden bergen” brengt een speciaal voor deze serie boekjes geschreven kort verhaal van de voortreffelijke, veelzijdige schrijfster Lieneke Dijkzeul. Van Dijkzeul zijn op deze blog twee zeer goede thrillers besproken: “Als padden schreeuwen” en “Een vorm van verraad”. Haar vijf uiterst aangename eerdere thrillers las ik vele jaren geleden.


In het Juweeltje figureert een echtpaar dat drie miljoen euro heeft gewonnen in een loterij. De echtelieden zijn al heel lang getrouwd, het is wat saai geworden. De vrouw wil pertinent niet dat er grote investeringen uit het geld worden gedaan, en dat bevalt de man geenszins. Daardoor slaat de fantasie van de man op hol. Hij denkt en droomt over vrijheid.

"Wat hield hem nog tegen? Ze was niet meer dan ballast, een hinderpaal tussen hem en een ander leven." 

De man stelt gezamenlijke tripjes voor die echter om verschillende redenen niet doorgaan. Intussen gaat hij obsessief alle gangen van zijn vrouw na, en denkt dat ze dat niet merkt …

Dan brengt hij zijn vrouw in de verleiding een uitstapje voor hen samen te organiseren. En dat lukt, ze stelt voor om de bergen in te gaan. Dat wordt een spannende reis met een onverwachte afloop.

Met “Gouden bergen” bewijst Lieneke Dijkzeul dat zij zeer bekwaam is in het schrijven van een kort verhaal. In wisselende hoofdstukken met de titel “HIJ” en “ZIJ” komen de perspectieven van de echtgenoten fraai tot leven. Het zal niet verbazen dat het taalgebruik en de schrijfstijl eminent zijn. De titel is even eenvoudig als knap gekozen.

Een absoluut topstuk(je) in deze o zo fijne reeks!



 

 

  

Reacties