Carmen Prins: Vermist op Terschelling

Eind september 2024 verscheen de nieuwe thriller van Carmen Prins. “Vermist op Terschelling” speelt zich af op het heerlijke, vooral maar niet alleen van Oerol bekende Waddeneiland waar de schrijfster inmiddels weer woont. Ze is zelf de hoofdpersoon en verteller in het verhaal. In hoeverre het autobiografische elementen bevat, is niet direct duidelijk, maar het is publiek geheim dat schrijvers die niet zelden is hun boeken verweven.

In het verhaal woont Carmen met haar puberende tweelingzoons Luuk en Mick in een sfeervol huis. Haar ex-man Menno keert terug op het eiland en gaat vooralsnog onder zelfgekozen primitieve omstandigheden wonen op het terrein van Carmens vriendin Famke en haar echtgenoot Luut in Formerum.

Carmen heeft via weddingplanner Diana een opdracht verworven om de catering voor de lunch te verzorgen van een komende bruiloft in Stayokay. Daarbij zal zij worden geholpen door een jeugdige stagiaire van de weddingplanner. Deze Sabine (Bien) Hendrikx komt echter niet opdagen bij haar afspraak met Carmen, en blijkt vervolgens onbereikbaar en onvindbaar. Vanwege haar passie voor kitesurfen wordt het ergste gevreesd.

Intussen komen enkele privézaken van Carmen rond haar vader en haar nieuwe buurvrouw Zelda aan de orde. Ook laat zij zich niet onbetuigd over haar erotische gevoelens voor enkele veelal jongere mannen op het eiland. Die blijken niet allemaal even zuiver op de graat.

De politie acteert naar de mening van Carmen veel te weinig op de verdwijning van Sabine. Ze doet zelf waar mogelijk onderzoek en brengt duidelijkheid in het mysterie. Dat heeft verregaande gevolgen. De vondst van een lijk uit de Tweede Wereldoorlog op de bouwplaats van de woning van Menno leidt nog tot een merkwaardige wending in het verhaal.

Carmen Prins heeft een prettige schrijfstijl. Haar taalgebruik is soepel en ongecompliceerd. De beschrijvingen zijn tamelijk beeldend en vervallen niet in onnodige details. Daardoor is het boek gemakkelijk te lezen. Soms enigszins lichtvoetig komen allerlei mensen en gebeurtenissen voorbij. Er is nogal veel aandacht voor de culinaire aspecten van de cateringopdracht. De beschreven erotische gevoelens lijken voor mij af en toe bijna puberaal. Door dit alles speelt de verdwijning van Sabine niet echt de hoofdrol, en is de spanningsboog niet strak aangespannen.

Er is ongetwijfeld een grote schare vrouwelijke lezers die van het boek zal smullen. Voor mannelijke lezers lijkt het mij nauwelijks geschikt. Dat is niet erg omdat het overgrote deel van de liefhebbers en lezers van thrillers van de vrouwelijke kunne is. Als man onthoud ik mij daarom van een waardering in sterren.     

 

 

Reacties