P.F. Thomése: Black-out

P.F. Thomése (1958) is een gelauwerde Nederlandse schrijver. Zijn bibliografie is interessant; hier is nog geen werk van hem aan de orde geweest. Daar komt nu verandering in. Zijn op 27 augustus 2024 verschenen nieuwe roman “Black-out” blijkt een waar meesterwerk.


Het verhaal speelt zich grotendeels af in en om de villawijk Blankendaal, een spreekwoordelijke naam. Daar wonen louter zeer welgestelden. Een van de nieuwe inwoners van de wijk is de geslaagde vastgoedhandelaar Dave (David), afkomstig van de Antillen. Hij woont in een gigantische villa samen met de van hem zwangere Kelsey, die vooral uitblinkt in fysieke schoonheid en dure smaak.

Dave is gescheiden van de eveneens donkere Grace Rainville. Zij wordt ongewild een van de hoofdpersonen in het verhaal als zij met haar SUV, een Volvo XC90,  inrijdt op een kinderfeestje in de tuin van een van de villa’s. Ze wordt bewusteloos achter het stuur aangetroffen, en denkt later dat ze een black-out heeft gekregen. Bij het ongeluk komt dochtertje Pippa van Mark en Tessel Blijenberg om het leven. Mark zit op dat moment in Singapore voor zijn werk als topadvocaat.

Dave bezorgt zijn ex-vrouw meteen een ervaren advocaat. Deze Ron de Vooijs staat Grace bij de eerste juridische schermutselingen rond de nasleep van het drama bij. Er volgt een hilarische scène met de twee in de peperdure Maserati van Ron. Al snel krijgt Grace uit gesprekken met haar rationeel denkende collega Gertjan Hoek het gevoel dat Dave via de advocaat meer met zijn eigen belang dan met het hare bezig is. Zij zoekt daarom na verloop van tijd advies bij advocate Ineke Wals die haar zaak nuchter en helder analyseert.

De spanningen tussen de gevoelloos rationele Mark en de emotionele Tessel lopen steeds verder op. Tessel wordt bovendien geplaagd door een sterk schuldgevoel rond de dood van haar dochtertje. Ze overpeinst:

“Het is allemaal háár schuld, het is háár onoplettendheid geweest die de zwarte SUV de mogelijkheid heeft geboden om Pippa voor altijd van haar af te nemen. Zij, zij zelf is de doodsoorzaak.”   

Mark maakt van de begrafenis van Pippa een regelrecht prestigeobject. Uitvaartleidster Anja van Vliet loopt aan zijn leiband, en gaat ondanks de nodige strubbelingen noodgedwongen daarin mee. Het Actiecomité Bezorgde Blankendalers probeert bij monde van Maudy Ruychrock de gelegenheid te baat te nemen om zijn zorgen over de onveiligheid in de wijk door onder meer pakketbezorgers te etaleren. De uitvaart wordt live gestreamd door de zender Blankendaal Lokaal. De innemende beeldregisseur Pepijn maakt daar een fraaie uitzending van. Zijn werk wordt treffend beschreven.

Intussen neemt Mark Blijenberg zonder medeweten van Tessel zijn  oud-studievriend advocaat Reinout van Eekeren in de arm om een procedure tegen Grace te beginnen. Mark pretendeert nobele motieven daarvoor, maar in werkelijkheid gaat het om een combinatie van hebzucht, eigenbelang en racisme. De verwijdering tussen Mark en Tessel gaat door diverse verwikkelingen naar een hoogtepunt.

“Hij voelt de bui al hangen. Hij weet alleen nog niet welke bui.”

Dan is er nog een mogelijke strafrechtelijke vervolging van Grace door het OM. Officier van Justitie Mijke Holgersson-Verweij bijt zich vast in de zaak, maar vindt een kritische rechter-commissaris op haar weg. Hoe loopt dit af?

Thomése heeft een prachtige schrijfstijl. In vaak fraaie zinnen zonder teveel opsmuk schetst hij een intrigerend beeld van de beweegredenen van mensen voor hun gedrag en daden. Hij vertelt beeldend en helder. De personages zijn zonder uitzondering mooi ontwikkeld en intrigerend in hun diversiteit. Thomése biedt een geloofwaardige inkijk in de gedachtewereld van enerzijds de vermeende dader (Grace) en anderzijds de ouders van het slachtoffer (Mark en Tessel).

Het verhaal kent vele thema’s: onder meer racisme, eigenbelang, zelfzuchtigheid, niets ontziende zakelijkheid, verregaande juridisering, gevoelloosheid en onvermijdelijk schuldgevoel. Ze zijn mooi verweven in een van de eerste tot en met de laatste pagina zeer boeiende beschrijving van een afschuwelijk ongeluk en de diverse effecten daarvan op mensen van verschillende pluimage.

“Black-out” (een spits gevonden titel met een te dezen dubbele betekenis) is een buitengewoon goede roman en krijgt vijf glanzende sterren.   

Reacties