Eva García Sáenz de Urturi: De stilte van de witte stad


Adembenemend mooi is de eerste thriller van de trilogie van Eva García Sáenz de Urturi. Het verhaal met de enigszins mysterieus aandoende titel “De stilte van de witte stad” speelt zich in hoofdzaak af in Vitoria, de hoofdstad van Spaans Baskenland. Deze stad wordt ook wel de witte stad genoemd vanwege de jaarlijkse feesten op het plein “La Virgen Blanca”.De briljante archeoloog Tasio Ortiz de Zárate heeft een langdurige gevangenisstraf uitgezeten waartoe hij twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een serie moorden in Vitoria. Tasio is destijds op een wel heel onverwachte manier ontmaskerd en opgebracht. 
Nog vóór zijn vrijlating wordt de stad opgeschrikt door nieuwe soortgelijke moorden. In korte tijd worden mensen vermoord aangetroffen bij belangrijke gebouwen. Het zijn steeds een man en een vrouw zonder onderlinge relatie behoudens één gemeenschappelijk kenmerk. De slachtoffers hebben geen uiterlijke verwondingen maar zijn op afschuwelijke wijze omgebracht.

Twee politie-inspecteurs worden op de zaak gezet. Inspecteur Unai López de Ayala (de ik-persoon van het boek) en zijn collega Estíbaliz Ruiz de Gauna vormen een vast koppel en hanteren tamelijk vrijzinnige onderzoeksmethoden. De twee nemen het in lastige situaties onvoorwaardelijk voor elkaar op. Tijdens zijn dagelijkse rondje joggen ontmoet Unai een intrigerende, ook al hardlopende vrouw met de prachtige naam Alba Diaz de Salvatierra met wie hij een bijzondere verhouding krijgt, zowel privé als in zijn werk. Unai torst een zware last uit zijn verleden mee, al kan hij daar inmiddels goed mee omgaan.

In flashbacks naar het jaar 1969 komt de geschiedenis van de echtelieden Javier en Blanca Ortiz en hun arts Alvaro Urbina voorbij. Daarin gebeuren bepaaldelijk opmerkelijke dingen die een wezenlijke functie in de plot van het verhaal blijken te hebben.

Het onderzoek van Unai en Esti verloopt aanvankelijk moeizaam. Ze kunnen niet voorkomen dat er meer doden vallen. Uit de schokkende modus operandi van de kennelijke seriemoordenaar en de keuze van de slachtoffers leiden de rechercheurs af dat er een numeriek verband is tussen de leeftijden van de slachtoffers én van de komende slachtoffers. Dat gegeven leidt tot grote angst onder inwoners van Vitoria van een bepaalde leeftijd.

Diverse interessante karakters verschijnen ten tonele, zoals Unai’s broer Germán en diens vrouw Martina, opticien Antonio Fernández de Betoño, de kranthoofdredacteuren Lutxo van “El Diario Alavés” en Mario Santos van “El Correo Vitoriana”, de familie Lopidana en last but not least de grootvader van Unai die een prachtige rol vervult in het verhaal.
De moordenaar komt zeer dichtbij in de kring van de inspecteurs. Ook daar vallen slachtoffers. En dan komt de onthulling van de plot die buitengewoon ingenieus is geconstrueerd.

Eva García Sáenz de Urturi heeft een waarlijk schitterende schrijfstijl. Het boek wordt in de marketing aangeprezen aan liefhebbers van Carlos Ruiz Zafón die ook van thrillers houden. En dat is nogal wat, Zafón behoort met zijn weergaloze boeken “De schaduw van de wind”, “Het spel van de engel”, “De gevangene van de hemel” en “Het labyrint der geesten” tot de buitencategorie. Zijn boeken hebben op vele lezers een onuitwisbare indruk gemaakt.Maar de aanbeveling is terecht! Eva beschrijft niet alleen de belangrijke karakters van het verhaal ingetogen en diepgaand, maar ook zijn de dialogen sterk en de menselijke relaties geloofwaardig uitgewerkt. Zij heeft ook een prachtige verhalende stijl waar het gaat om de gebeurtenissen, de gebouwen van de stad en de geschiedenis. De Spaans-Baskische sfeer is voortdurend voelbaar. De lezer waant zich daardoor steeds ter plaatse en kan met volle teugen genieten.

De mysterieuze spanning van het verhaal is fraai opgebouwd en gedoseerd. Zij heeft niet-alledaagse elementen die het boek verder dragen. Waar uiteindelijk duidelijk wordt wie de dader is, volgt een daverende ontknoping van het verhaal die de lezer volledig in de houdgreep neemt. Het slot is vervolgens indringend en waarlijk ontroerend. 
Het vormt een briljante voorzet voor het tweede deel “De riten van het water” van de trilogie dat aangekondigd is voor november 2019. Het wachten op een boek van een zo geweldige schrijfster zal zwaar zijn, maar de beloning is hopelijk navenant.

“De stilte van de witte stad” van Eva García Sáenz de Urturi is een meesterwerk en krijgt vijf stralende sterren. Méér zijn er niet beschikbaar …    

Reacties

  1. Ik houd niet zo van thrillers, maar dit moet ik misschien toch maar proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten