Ad van de Lisdonk: Prachtig gebroken


In oktober 2016 verscheen onder de titel “Het Amazoneconflict” het derde deel van de grandioze Amazone-trilogie van Ad van de Lisdonk. De recensie van dat boek eindigde toentertijd met de hoopvolle spreekwoordelijke verzuchting: “wat kan Ad van de Lisdonk nog meer met "pen en papier"?”

Het antwoord op deze vraag heeft lang op zich laten wachten. Ad maakte tussendoor een voor velen onopvallend uitstapje met een audioboek “Alias Kylix” in 2018.
Maar nu is het echte antwoord er! Vooralsnog alleen als e-book in drie delen verscheen deze maand de spannende actiethriller “Prachtig gebroken”. Naar verluidt komt de papieren versie van het boek in oktober 2020 uit bij De Crime Compagnie.Een aantrekkelijke jongedame met de opvallende naam Kennedy Lincoln is de centrale persoon in het verhaal. Kennedy is kunstdetective, ze houdt zich bezig met het opsporen van gestolen kunstwerken. Na het terugvinden van een Renoir is ze door de eigenaar beloond met een vorstelijke som gelds én een gratis verblijf in een luxe penthouse in Saint Tropez. Als ze daar probeert te genieten van een onbezorgde vakantie, komt zij in het plaatsje Roquebrune bij toeval letterlijk in aanraking met de zwaargewonde Donatin Guimond. En dan is het onmiddellijk gedaan met de rust.

In Joodse kringen worden mysterieuze krachten toegekend aan de sjofar, een muziekinstrument gemaakt van een ramshoorn. Volgens de overlevering hebben zeven sjofars een grote rol gespeeld bij de verwoesting van de onneembare vestingmuren van Jericho. Vanaf de ontmoeting met Guimond wordt de (wan)orde bepaald door de sjofar.

Kennedy raakt in een onvoorstelbaar en onvoorspelbaar krachtenveld. Ze raakt verstrikt in een strijd tussen ten minste twee partijen die een extreem doel najagen. Als ze is ontvoerd en ernstig bedreigd door de brute Mike, wordt deze uiteindelijk haar bondgenoot in het gevecht om het Midden-Oosten te redden van een apocalyps.
 
“Nou, ik denk dat we worden wie we zijn door iedereen die ons heeft opgebouwd, maar vooral door iedereen die ons heeft afgebroken. Littekens zijn nodig om te groeien en blijkbaar moet leven pijn doen.”

Het verhaal groeit uit tot een boeiende actiethriller die zich in hoofdzaak afspeelt in het Midden-Oosten en in Vaticaanstad. De paus en diens hofhouding laten zich niet onbetuigd. Lieden met extreem duistere bedoelingen kruisen het pad van Kennedy waarbij zij laat merken voor geen kleintje vervaard te zijn. De ineenstorting van de regio Israël komt angstig dichtbij.

Ad van de Lisdonk toont na de Amazonetrilogie opnieuw aan een vlotte en soepele pen te hebben. Hij schrijft in een filmische stijl, de lezer ziet de gebeurtenissen als het ware aan zich voorbijtrekken. De sterke fantasie van de schrijver komt wederom tot volle wasdom in “Prachtig gebroken”. Het kerngegeven van het verhaal is technisch gezien tamelijk onwaarschijnlijk, maar het wordt vanuit de geschiedenis omgesmeed tot een welhaast geloofwaardig fenomeen. Of het dat in fysische zin écht is, doet helemaal niet ter zake. Het heeft geleid tot een spannend en voortdurend boeiend verhaal. Daarmee heeft Van de Lisdonk een bijzondere actiethriller geschreven die in feite gaat om de voortdurende vaak idiote machtsstrijd in (delen van) de wereld.

Kennedy Lincoln is een aansprekend personage dat nog wel terug mag komen in een volgend boek van deze schrijver.
“Prachtig gebroken” is een zeer lezenswaardige thriller. Het boek laat de lezer door zijn kolkende maar gemakkelijk te volgen gebeurtenissen al snel niet meer los. Al missen de hoofdpersonen hier en daar wel wat diepgang, het boek is voor de liefhebber van het genre gewoonweg zeer goed.

“Prachtig gebroken” krijgt vier sterren.
  

Reacties