Eddie Jaku overleden

 In een persbericht meldt Uitgeverij A.W. Bruna vanavond dat holocaustoverlevende en auteur Eddie Jaku op de hoge leeftijd van 101 jaar is overleden. De tekst luidt als volgt:

 Eddie Jaku, die zichzelf de gelukkigste man ter wereld noemde, is op 101-jarige leeftijd overleden. Hij groeide op in Duitsland en werd in 1938 naar een concentratiekamp gedeporteerd, waar hij talloze gruwelheden meemaakte. Hij overleefde de oorlog, en vorig jaar verscheen zijn boek De gelukkigste man ter wereld, waarin hij zijn indrukwekkende verhaal vertelt, ter nagedachtenis aan de mensen die het niet hebben overleefd en om zijn levenslessen te delen.

 ‘Ik heb een eeuw geleefd en ik weet wat het is om het kwaad in het gezicht te kijken,’ schreef hij. ‘Maar nu beschouw ik mezelf als de gelukkigste man ter wereld. In de vele jaren van mijn leven heb ik dit geleerd: het leven kan mooi zijn als je het mooi maakt.’


Het boek waarvan gewag wordt gemaakt, maakte een onuitwisbare indruk op mij. Lees mijn recensie van "De gelukkigste man ter wereld". 

Het verhaal deed mij toen, en nog steeds, denken aan het al even indrukwekkende non-fictieboek "De laatste getuige" van Frank Krake.  Hoofdpersoon Wim Aloserij overleed in mei 2018.
Reacties