Cilla & Rolf Börjlind: Het oog van de nacht

De serie thrillers rond Olivia Rönning en Tom Stilton van het Zweedse echtpaar Cilla en Rolf Börjlind is van topkwaliteit. Na het in mei 2022 verschenen zevende deel “De Samaritaan” maakten de schrijvers in augustus 2023 een uitstapje naar een geheel ander genre met de lichtvoetige roman “De zonnewende”. Tot vreugde van de liefhebbers verscheen op 5 december 2023 weer een thriller, “Het oog van de nacht”.


De proloog speelt zich af in het voorjaar van 2022 en behelst een huiveringwekkend, enigszins onduidelijk tafereel. Tegen het einde van het boek ontstaat daarover duidelijkheid.

Onmiddellijk komt een actueel maatschappelijk thema aan bod. Moeder Alina en haar zevenjarige zoontje Oleksi ontvluchten de oorlog in Oekraïne, en vallen samen met de achttienjarige Ivanna in handen van nietsontziende mensenhandelaars. Alina wordt onderweg in Polen verkracht en wordt gedwongen tot prostitutie in Zweden, Ivanna wordt in Polen opgepikt door een mysterieuze vrouw en komt in een puissant rijk, maar zeer dubieus milieu terecht.

Olivia Rönning en haar collega en vriendin Lisa Hedqvist zijn met enkele anderen ingezet in de Operatie Accepto in de Zweedse havenstad Nynäshamn. Daar is een knooppunt van mensenhandel ontstaan, dat moet worden ontmanteld.

Voor de mediterrane Franse kust in de buurt van Antibes ligt het buitensporig  luxueuze jacht “Het oog van de nacht” van de Russische oligarch Grigory Vladovski. Daar spelen zich zaken af die het daglicht niet kunnen verdragen. Het naadje van de kous blijft vooralsnog onzichtbaar.

Voor het oog van feestvierende voetballers en supporters valt een man van een flatgebouw in Stockholm. De toedracht ervan en de identiteit van het slachtoffer blijven onbekend. Het lichaam wordt kort na de val ontvreemd uit het mortuarium. En daarmee is een extra mysterie op te lossen voor de politie. De al gepensioneerde oude bekende Mette Olsäter wordt te hulp geroepen.

Tom Stilton en zijn geliefde wonen weer op de aak van Luna. Kort nadat Tom haar ten huwelijk heeft gevraagd, ontstaat er een diepe relatiecrisis tussen de twee. Die houdt verband met een oude zaak rond de dood op de Filipijnen van de misdadige Roemeense Maria Basescu.

“Stilton draaide zich om en keek in Luna’s ogen. ‘Je mag geloven wat je wilt’, zei hij, waarna hij de treden snel opliep. Luna zag hem naar buiten verdwijnen.”

Olivia en haar partner Lukas Bengtsson zijn al enige tijd feitelijk uit elkaar, omdat Lukas voor zijn carrière gekozen heeft voor een langdurig verblijf in de VS. Hun relatie op afstand komt onder hoogspanning te staan. Dan komt Olivia haar oude liefde Ove Gardman tegen.

Ook de oude bekenden Benseman en Minken van Tom duiken weer op. En Toms goede vriend Abbas speelt een belangrijke rol die op dramatische wijze wordt overschaduwd door het verschijnen na vele jaren afwezigheid van de moeder van Abbas. Zij blijkt een opmerkelijke en geheel onverwachte positie in de intriges te hebben.

De ogenschijnlijk losse elementen van het verhaal blijken fraaie dwarsverbanden te hebben. Bij de afwikkeling van het onderzoek is de Franse rechercheur Jean-Baptiste Fabre zeer behulpzaam. De ontknoping is prachtig, spectaculair, origineel, buitengewoon en deels ook nog eens ontroerend.

“Het is vreemd dat alles in cirkels verloopt, dacht Olivia, terwijl ze tegen Ove Gardmans schouder leunde. Toen de springvloed begon vertrokken ze van het strand.”

Over de geweldige schrijverskwaliteiten van de Borjlinds is hier al vele malen de loftrompet gestoken. De stijl is subliem, in veelal korte zinnen ontrolt het verhaal zich als een prachtige film. Met snelle decorwisselingen heeft en houdt het verhaal veel vaart. Dat de lezer de gebeurtenissen desondanks moeiteloos kan volgen, is een grote verdienste van de auteurs. De spanningsboog is steeds mooi aangespannen. De plot van het boek is magistraal gecomponeerd, en de hoofdpersonen zijn levensecht en nog steeds interessant. Rondom enkele zware maatschappelijke thema’s is een voortdurend boeiende thriller geschapen.

“Het oog van de nacht” is buitengewoon goed en krijgt –de titel lijkt bijna een voorteken- vijf stralende sterren.   

  

 

Reacties