Horst Enger: Schuld

De Noorse thrillerauteurs Jørn Lier Horst en Thomas Enger hebben vanaf 2020 voor een serie rond Alexander Blix en Emma Ramm hun krachten gebundeld. Dat resulteerde inmiddels in vier boeken van constant hoge kwaliteit. Laatstelijk was dat op 2 mei 2023 “Stigma”.


Het vijfde deel “Schuld” in de reeks verscheen op 14 mei 2024. Alexander Blix is inmiddels ontslagen bij de politie en vrijgekomen uit de gevangenis nadat hij de moordenaar van zijn dochter Iselin uit noodweer had gedood. De politie wil niet meer met hem samenwerken. In het verleden leidde hij het onderzoek naar de moord op de jonge moeder Elisabeth Eie, wier stoffelijk overschot nimmer is gevonden.

Blix wordt op mysterieuze wijze gevolgd en gestalkt door een onbekende die de dader van de moord op Elisabeth lijkt te zijn. Hij ontvangt op wel heel aparte manier vage aanwijzingen over het lot van de vrouw. Bovendien lijken er meer slachtoffers te zijn gemaakt door de dader. Samen met Emma Ramm gaat Alexander op onderzoek uit.

Emma is intussen benaderd door de jeugdige Carmen wier stiefvader is gearresteerd voor moord, terwijl er geen lijk en geen andere verdachten zijn. De zaak is onder wonderlijke omstandigheden ontstaan. Het lichaam van de vermoedelijk vermoorde Maria Normann is onvindbaar. Met veel geduld en analytische vaardigheid verzamelt Emma steeds meer aanwijzingen die duiden op de onschuld van de vermeende dader Oliver Krogh. Diens onsympathieke echtgenote Victoria Prytz speelt een vreemde rol in het geheel.

Diverse interessante personages komen langs. Onder meer Krissander Dokken, de therapeut van Blix, Hildegard Normann, de moeder van Maria, Leo van Eijk, de advocaat van Krogh, Tine Abelvik, een loyale college van Blix bij de politie, Tomine Eie, de zus van Elisabeth, Skage Kleiven, de vader van het kind van Elisabeth, en Alexanders dementerende vader Gjermund Blix maken het verhaal tot een levendig en afwisselend geheel.

Terry, de hond van Blix, overleeft ternauwernood een doelgerichte subtiel uitgevoerde aanslag. Een vleugje romantiek rond Alexander veraangenaamt het stevige verhaal van dit boek. En er is gepaste aandacht voor de niet geringe problemen in het privéleven van Blix.

Horst Enger (ik houd het tegen beter weten in op enkelvoud) heeft een gepolijste schrijfstijl. Zonder moeilijke woorden en lastige metaforen ontvouwt zich een beeldende weergave van de soms angstwekkende gebeurtenissen die Blix en Ramm in hun greep houden. De structuur is origineel en daagt de lezer uit tot meedenken over de plot. Die is mooi opgezet vanuit zware psychische problemen bij de dader en leidt tot een daverende finale. Waar het boek lange tijd op koers lag voor vier sterren ofwel zeer goed, is het echter dat slotspel dat enig roet in het eten gooit. Het is weliswaar erg spannend, maar de afloop ervan is uiteindelijk nogal onrealistisch. Dat matigt het slotoordeel enigszins.

“Schuld” van Horst Enger is meer dan een goed boek, maar door het onwaarschijnlijke slot nét geen zeer goed boek. Met drie-en-een-halve ster is ook  deze spannende thriller evenwel zeer lezenswaardig.    

Reacties