Ann Napolitano: Je bent prachtig

De op 12 maart 2024 verschenen roman “Je bent prachtig” van Ann Napolitano was in 2023 een giga-bestseller in Amerika. Nu is dat zeker geen garantie voor kwaliteit, maar de synopsis van het verhaal klonk zó aantrekkelijk dat het een recensieboek werd. En terecht!


Het is een fraaie roman over het jarenlange wel en ook het vele wee van een hechte familie. De student William Waters, wiens zusje Caroline op zeer jonge leeftijd is overleden, is een veelbelovende basketballer op de universiteit in Chicago. Als hij de charmante Julia Padavano ontmoet, raakt hij al snel in de ban van haar. Het gezin Padavano –vader Charlie, moeder Rose, en Sylvie, Emeline en Cecelia, de zussen van Julia- deelt lief en leed met elkaar. William loopt een zware knieblessure op die het bereiken van de top in het basketbal onmogelijk maakt.

William en Julia studeren beiden af en trouwen. Kort daarna wordt Cecelia op zeventienjarige leeftijd zwanger. Zij krijgt dochter Izzy, doch wordt door haar moeder verstoten. Daar zit vooral een trauma van moeder achter. Een sterfgeval zet de verhoudingen verder op scherp.

“Ga maar bij een van je zussen logeren”, zei Rose. “Ik wil alleen zijn.” Ze liep naar buiten door de achterdeur. Sylvie bleef een moment in het lege huis staan, happend naar lucht, want het voelde alsof haar longen stokten.”

Rose verkoopt haar huis en vertrekt naar een nieuwe woonplaats in Florida, ver van haar kinderen. Het afscheid op het vliegveld is allesbehalve gezellig. Sylvie logeert tijdelijk bij William en Julia. Dat leidt tot vertederende taferelen tussen Julia en Sylvie.

“De zussen waren zo hecht dat zijn vrouw (CK: dat is Julia) in feite nooit alleen opereerde; de vier Padavano-meisjes deelden hun leven, vierden en gebruikten elkaars sterke punten en verborgen elkaars zwakke punten.”

William en Julia krijgen dochter Alice. Intussen is William promovendus aan de universiteit en denkt hoogleraar te worden. Maar het loopt heel anders, William komt mede door eigen toedoen in grote problemen. De fysiotherapeut van zijn basketbalteam verwoordt het aldus.

“Het is niet raar om depressief te zijn in deze wereld. Dat is logischer dan gelukkig zijn. Ik vertrouw mensen die vrolijk zijn en wat er ook gebeurt blijven grijnzen voor geen meter. Dat zijn degenen met een schroefje los als je het mij vraagt.”

Er volgen vele indringende gebeurtenissen die de familie Padavano voor grote beproevingen stellen. Ze dreigen uit elkaar te groeien, maar hun hechte band brengt uiteindelijk een hereniging vol levensechte dramatiek.

“Je weet wat papa zal zeggen als hij Sylvie ziet”, zei Julia zacht. Emeline en Izzy knikten, en Cecelia zei: “Wat ben je prachtig”.

Ann Napolitano heeft een vloeiende schrijfstijl die het lezen van het boek tot een waar genot maakt. De familiegeschiedenis beslaat tientallen jaren en is fraai gecomponeerd. Vele belangrijke aspecten van het leven passeren de revue, van heel mooie en ontroerende tot buitengewoon heftige en zware. Ze zijn samengebracht in een interessante en bij tijd en wijle aangrijpende roman die de lezer nauwelijks meer loslaat. Het werk van de dichter Walt Whitman speelt een zij het bescheiden rol. Dat deed meteen denken aan diezelfde Whitman zoals hij voorkomt in de prachtige romans “Phoenix” en “Kalle” van Bert Wagendorp.

Het boek kent jammer genoeg een nogal abrupt einde. Dat neemt niet weg dat “Je bent prachtig” de kwalificatie zeer goed ruimschoots verdient en daarmee vier stralende sterren.

Reacties