A.L. Snijders: Oh the world Ah the world

Vorig jaar verscheen postuum de bundel “Oh the world Ah the world” met de laatste zkv’s van de op 7 juni 2021 overleden A.L. Snijders. Aan deze unieke schrijver is op deze blog veelvuldig aandacht besteed, onder meer in “A.L. Snijders overleden” en laatstelijk in “A.L. Snijders: Tat Tvam Asi”.


De laatste zkv’s zijn als altijd zeer lezenswaardig. Ze zijn rijk van inhoud en gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. De geïnteresseerde lezer leze ze zelf en zal ongetwijfeld genieten. Het boekje is op bijzondere wijze geïllustreerd met in hoofdzaak handschriften uit brieven van Snijders aan Paul Abels, zijn  uitgever. Die zijn overigens (voor oude ogen?) niet gemakkelijk te lezen. Het voorwoord van Job Cohen en het nawoord van Mathijs Deen vervolmaken de uitgave tot een fraai eerbetoon.

De plotselinge dood van Snijders schokte de liefhebbers van zijn werk zeer. Op 6 juni 2021 was hij -zoals in die tijd elke zondagochtend- te beluisteren op NPO Radio4. Het traditionele gesprekje met Niels Heithuis voorafgaand aan het zo fraai voorlezen van zijn zkv was wonderlijk, het leek bijna een onbewuste aankondiging van zijn dood. De volgende dag stierf Snijders volkomen onverwacht tijdens het schrijven van zijn allerlaatste.

Het gesprekje en het zkv van die dag zijn hier te beluisteren. De aanzet van het laatste zkv op 7 juni 2021 luidt aldus:

                                       ROTSPUNT

In de Boekenweek ben ik op bezoek geweest in Zutphen t/m Nijmegen. Ik las voor in een boekhandel. Na afloop kwam er een oude man op me af die verklaarde dat ik niet bestond. Ik vroeg hem wie ik dan was. Dat kon hij me niet vertellen, dat was zijn zaak niet. Ik vroeg hem wat zijn zaak dan was, maar daar had hij geen antwoord op. Ik vertelde hem dat er in de Middellandse Zee (de zee van Homerus) een rotspunt naar mij vernoemd is, Cape Snijders.

En toen viel aan de schrijftafel plotsklaps het doek …

Reacties