Anya Niewierra: Witte ballonnen

Anya Niewierra heeft inmiddels vier thrillers op haar naam. Haar meest recente  boek “De Camino” wordt alom geroemd vanwege de fraaie opbouw van het verhaal en de inmiddels welhaast vanzelfsprekende prachtige schrijfstijl. Ook haar eerdere boeken “Vrij uitzicht”, “Het dossier” en “Het bloemenmeisje” kregen overal zeer hoge waarderingen.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff brengt dezer dagen een kort verhaal van Niewierra met als titel “Witte ballonnen” voor een spotprijs (naar verluidt 0,99 euro) als epub uit. Het verhaal heeft zijdelings raakvlakken met een thema van “De Camino” voor zover het gaat over de oorlog in BosniĆ«.


De 25-jarige Odin van Pol ontmoet op de begraafplaats Srebrenica Potocari Genocide Memorial de vijftien jaar oudere, intrigerende Leila Malkic. Zij worden daarbij gadegeslagen door een mysterieuze man met een baseballpet op. Odin en Leila voelen zich al snel tot elkaar aangetrokken. Zij vertelt hem over haar afschuwelijke ervaringen ten tijde van Dutchbat. En dan blijkt de vreselijke waarheid over hun beider achtergrond.

De schrijfstijl van Anya Niewierra staat borg voor optimaal leesgenot. Zo ook met dit korte verhaal, dat als enig nadeel heeft dat het snel uit is. In sneltreinvaart wordt de lezer het verhaal ingetrokken. Het is beeldend geschreven met oog voor detail. De plot is mooi gestructureerd. Doorgewinterde lezers zullen mogelijkerwijs vrij snel aanvoelen hoe de vork in de steel zit, maar dat bederft het leesplezier geenszins.

“Witte ballonnen” is zeer lezenswaardig. Een sterrenwaardering is voor een kort verhaal niet echt opportuun. Het schrijven van een goed kort verhaal is overigens geen sinecure, doch Niewierra is met vlag en wimpel geslaagd.

Van harte aanbevolen!

  

Reacties