Angelique Haak: Afgeschreven

Boeken van Angelique Haak zijn hier al meermalen besproken. “Uitgeschakeld” (2018) “Zwarte ziel” (2019), “Nooit meer alleen” (2020) en “Het verkeerde meisje” (2022) bleken van een constant hoog niveau, met bijbehorende kwalificatie “zeer goed”. Vol verwachting keken de liefhebbers uit naar haar nieuwe thriller die op 13 december 2023 verscheen.


Sasja Winters heeft een succesvolle serie thrillers op haar naam: “De Maasstadmoorden”. In die boeken speelt een vrouwelijke profiler de hoofdrol. De moorden in de verhalen van Sasja zijn bepaaldelijk gruwelijk te noemen. Het schrijven heeft Sasja veel stress en ook verslavingen gebracht. Ze stopt met de serie en komt daardoor op gespannen voet met haar uitgever Ingmar Ritmeester, een onaangename man.

Het huwelijk van Sasja heeft de stormen niet doorstaan. Met Cas heeft ze twee pubers Bo (15) en Rowan (12). Sasja woont inmiddels in een vakantiepark. Ze komt op ongewone wijze in contact met rechercheurs Martin van Vliet en Jolanda Klimroos. Die laatsten onderzoeken een gruwelijke moord op een studente die zoals de it-er Jochem van Dijk van de politie heeft ontdekt, opvallende overeenkomsten vertoont met een moord in het eerste boek van Sasja, getiteld “Fortis puella” (Latijn voor “een sterk meisje”).

Tegelijkertijd komt de in de ogen van Sasja zeer aantrekkelijke Jarno Mandemaker tegenover haar in het vakantiepark wonen. Hij blijkt al snel een steun en toeverlaat te zijn in de zware tijden die volgen. In het rechercheonderzoek komen bezwarende gegevens en beweringen op tafel die verdenkingen opleveren zonder concrete bewijzen. Onder meer een oude aanvaring van Sasja met haar collega-schrijfster Marieke Vermeulen leidt tot speculaties.

Sasja wordt in deze moeilijke tijden liefdevol gesteund door haar hartsvriendin Daphne Koster met wie ze al sinds de brugklas bevriend is. Ook Daphne heeft traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Een nieuwe schok ontstaat als Bo in het vakantiepark een pakketje met een weerzinwekkende inhoud ontvangt. Als er vervolgens meer moorden worden gepleegd met een modus operandi uit de opvolgende thrillers van De Maasstadmoorden raakt Sasja door de opeenstapeling van problemen paranoïde. Ze krijgt paniekaanvallen en grijpt naar de fles.

“Niet afgeschreven! Niet afgeschreven! Niet afgeschreven!”

Deze tekst vormt een rode draad in het verhaal. Heftige decorwisselingen rijgen zich aaneen. Verdenkingen komen en gaan.

“Mensenkennis wordt zwaar overschat. Iedereen laat slechts zien wat ie wil dat de ander ziet.”

De ontknoping is zeer verrassend. Zelfs een doorgewinterde thrillerlezer ziet die vrijwel zeker niet aankomen. De epiloog is mooi gestructureerd en kent na de vreselijke geschiedenis zelfs een paar ontroerende momenten.

Angelique Haak heeft al ruimschoots bewezen over een zeer vaardige pen te beschikken. Haar schrijfstijl is soepel en niet zelden bijna filmisch. Ze weet de spanning er goed in te houden door zaken te suggereren zonder die op dat moment te concretiseren. Dat prikkelt de fantasie van de lezer ten zeerste.

De karakters in het verhaal zijn sterk ontwikkeld. De gang van zaken in het politieonderzoek is goed onderbouwd. De golven van emoties die Sasja voortdurend overvallen, zijn in haar omstandigheden zonder meer geloofwaardig. Niet alleen de uitgangspositie –een thrillerschrijfster die wordt achtervolgd door haar eigen boeken- maar ook de plot is uiterst origineel. En de op zichzelve gruwelijke moorden worden mooi gedoseerd terughoudend beschreven. Angelique heeft een topprestatie geleverd!

Enkele schoonheidsfoutjes in het boek verhinderen niet dat “Afgeschreven” een buitengewoon goed  boek is en vijf moorddadige sterren krijgt.       

 

Reacties