Boris Dittrich: W.O.L.F.


Boris Dittrich was twaalf jaar lid van de Tweede Kamer voor D’66. Tegenwoordig werkt hij bij Human Rights Watch. Dittrich heeft diverse boeken op zijn naam, waaronder drie thrillers. Hij woont in Berlijn en is getrouwd met een Israëlische kunstenaar. Dit laatste komt opmerkelijk genoeg als (ondergeschikt) autobiografisch element terug in zijn thriller “W.O.L.F.” die door de thrillergids van Vrij Nederland werd uitgeroepen tot thriller van het jaar 2016.



In een park in Berlijn vindt Wenzel von Wietersheim een plastic tas met een afgehakt menselijk hoofd. De tas draagt cynisch genoeg het opschrift “Besser leben”. De lezer staat daarmee direct op scherp.
Het bij het hoofd behorende lichaam is spoorloos. Politiecommissaris Fatima Oztürk en haar collega Gerhard Bauknecht staan voor de lastige taak de kwestie te ontrafelen.
Het homo-echtpaar Milos Berger en Amnon Glaser verschijnt in Berlijn op het toneel van het verhaal. Milos werkt voor Social Justice International. Beeldend kunstenaar Amnon is bezig met de voorbereiding van een expositie van zijn werk.
Dan wordt het zoeklicht gericht op een groep jongeren die in een commune wonen. Zij worden steeds verder geïndoctrineerd door de extreemrechtse denkbeelden van hun communelid Helmut Kruse die zich vervolgens ontwikkelt tot een leider die geen tegenspraak en tegenwerking duldt.
De groep noemt zich W.O.L.F., een uit Amerika overgewaaide afkorting die staat voor Whites Only Liberation Front. Hun subversieve activiteiten zijn op het oog dreigend maar aanvankelijk onschuldig. Al snel loopt het echter uit de hand. Een moord op twee Turken zaait verdeeldheid in het land waar Helmut op even handige als ontluisterende wijze gebruik van maakt om zich te ontpoppen tot een volksheld.
Een boeiende intrige volgt. Het politiewerk van Fatima en Gerhard dreigt regelmatig vast te lopen doch langs ongebaande paden wordt het steeds weer op soms bijzondere wijze vlot getrokken. Gerhards pleegzoon Wolfgang Detmers speelt daarbij een opmerkelijke rol.
Meer kan er hier niet over het verhaal worden verteld, de spoilers liggen voor het oprapen.
De ontrafeling van de plot is verrassend. Het einde van het verhaal kent een open eind waar de fantasie van de lezer over wat er aan de hand is met de beelden van Amnon op originele wijze wordt geprikkeld.

Boris Dittrich heeft een uiterst vlotte pen. Zijn proza is zeer toegankelijk met korte zinnen zonder ingewikkelde structuren en lastige woorden. De lezer kan het verhaal ontspannen tot zich nemen maar kan het, eenmaal begonnen, niet meer loslaten.
Het verhaal is goed opgezet en de plot is origineel te noemen. Maatschappelijk verwerpelijke zaken als rechts-extremisme met gewelddadige uitingen en populistisch dictatoriaal gedrag van een eenling worden op een natuurlijke wijze indringend behandeld. De griezelige snelgroeiende populariteit van Helmut is het schrikbeeld van elke rechtgeaarde democraat. De karakters van de belangrijkste personages worden goed uitgediept en er is ook goed gedoseerde aandacht voor het privéleven van Fatima en Gerhard.

“W.O.L.F.” is een zeer lezenswaardige thriller die garant staat voor een aantal uren onafgebroken boeiend leesplezier. Het wegleggen van het boek is een hele opgave.
Een deel van het politieonderzoek geschiedt op een tamelijk ongeloofwaardige wijze. Dat mag de leespret absoluut niet drukken maar verhindert een maximale waardering.

Het boek verdient vier flonkerende sterren.

Reacties