Jelle Brandt Corstius: As in tas


Hugo Brandt Corstius (1935-2014) was een bijzonder mens. Niet alleen was hij briljant wiskundige en hoogleraar informatica, maar ook schreef hij talloze columns onder diverse pseudoniemen zoals Piet Grijs, Raoul Chapkis, Stoker en Battus.
In kringen van taalliefhebbers is hij befaamd door zijn wonderbaarlijke en onnavolgbare taalcapriolen in zijn klassieker “Opperlandse taal- en letterkunde”. Zonder dat boek zou vrijwel niemand zich ooit bewust geworden zijn van het bestaan van bijvoorbeeld palindromen en palindroomzinnen.Zoon Jelle, bekend journalist, maakte elk jaar met zijn vader een fietstocht van enkele dagen waarin zij heel dicht bij elkaar waren. Na het overlijden van Hugo besloot Jelle met (een deel van) de as van zijn vader op de fiets naar de Middellandse Zee (1620 km!) te gaan en die as daar uit te strooien.
“As in tas” is vermoedelijk (grotendeels?) non-fictie en beschrijft op lichtvoetige, humoristische en ook openbarende wijze niet alleen de avontuurlijke fietstocht maar ook in korte herinneringen de vele bijzondere trekjes die Hugo Brandt Corstius had. Zoals Jelle schrijft behoorde Hugo tot de categorie “onaangepaste, onvoorspelbare, geniale gekken”.
De lezer ontdekke de details zelf.
Het is een prachtig en ontroerend verhaal over ontberingen, vaderliefde, non-conformisme, doorzettingsvermogen, eenzaamheid en nog veel meer.

Jelle Brandt Corstius heeft een vaardige pen waarmee hij in vlotte en soepele bewoordingen het relaas doet van zijn fietstocht. Ook zijn eigen wederwaardigheden onderweg komen volop aan bod. Het boekje telt (als e-book) slechts 105 bladzijden waarvan er ook nog een tiental zonder tekst zijn.
Eigenlijk is het derhalve niet meer dan een flinke novelle. Maar wel een heel fraaie! Bij het lezen strijden ontroering, verbazing, ernst en humor voortdurend om de eerste plaats. Die strijd eindigt onbeslist.

Wat blijft is een prachtig beeld van de opmerkelijke man die Hugo was. Diegenen die het genot hebben gehad (gast)colleges van Hugo te volgen, zullen veel herkennen. En wat onvermijdelijk ook beklijft, is respect voor het doorzettingsvermogen van Jelle uit liefde voor en als eerbetoon aan zijn vader.

Een absolute aanrader, die vijf sterren krijgt.

Reacties