Aaltje van Zweden: Om wie je bent


Aaltje van Zweden is op jonge leeftijd getrouwd met de inmiddels wereldberoemde dirigent –voorheen concertmeester- Jaap van Zweden. Het paar heeft vier kinderen, drie jongens en een meisje.



Haar boek “Om wie je bent” gaat in hoofdzaak over hun derde kind.
Als deze Benjamin op 22 april 1990 wordt geboren als broertje van Anna Sophia en Daniel, heeft moeder Aaltje onmiddellijk instinctieve onrustgevoelens.

“Maar na Benjamins geboorte weet ik meteen dat er iets is.”

De artsen stellen haar gerust op basis van de uitkomsten van de standaardonderzoeken. Maar haar gevoel heeft Aaltje niet bedrogen. Pas jaren later wordt vastgesteld dat Benjamin een zware vorm van autisme heeft. En dat heeft een enorme impact op het gezinsleven.
Jaap en door diens drukke werkzaamheden vooral Aaltje gaan op zoek naar alle denkbare mogelijkheden en therapieën om het leven van Benjamin zo aangenaam mogelijk te maken. Niet alleen voor hem, maar ook voor de andere gezinsleden is dat van ongelooflijk belang. De druk op een gezin met een zwaar autistisch thuiswonend kind is enorm, soms bijna onmenselijk.
Tussen de indringende gebeurtenissen door, zoals de structurele mishandeling op school van Benjamin door een klasgenoot waar de school niets doet, beschrijft Aaltje op ontroerende wijze ook de vele positieve gevoelens die allengs ontstaan.

In flashbacks verhaalt Aaltje over haar welhaast traumatische jeugd met haar alcoholistische vader en machteloze moeder. De lezer zal zich lange tijd afvragen welke functie deze verhaallijn in het boek heeft, maar die komt tegen het einde van het boek op overtuigende wijze aan het licht.

Aaltje van Zweden heeft met “Om wie je bent” een bijna monumentaal werk geschreven over de onderschatte problematiek van autisme. Haar schrijfstijl en woordgebruik zijn overtuigend en soepel. De lezer heeft wat dat betreft een gemakkelijke klus. Maar niet waar het de inhoud betreft. Het boek vraagt op indringende wijze aandacht voor een diepgaand menselijk probleem. Hoe kan ik als gezin met enkele kinderen nog een “normaal” leven hebben als een zwaar autistisch kind onevenredig veel aandacht nodig heeft en krijgt?

Het gezin Van Zweden heeft dat op een waarlijk fantastische wijze geklaard. Alle gezinsleden verdienen daarvoor diep respect, en Aaltje ook voor de fraaie wijze waarop ze haar verhaal zonder overdreven pathetiek doet. En ook voor de grote maatschappelijke betrokkenheid die zij laat zien, onder meer met haar werk in de Stichting Papageno.

De slotzin van het boek dreunt in zijn schoonheid nog lang na.

“In mijn donkerste momenten had ik niet kunnen bevroeden dat Benjamin juist een schatkamer voor ons zou openen door ons te leren volledig te accepteren wat het leven ons brengt.”

Daar kunnen velen met aanzienlijk minder grote problemen lering uit trekken.

“Om wie je bent” krijgt vier krachtig stralende sterren.

Reacties