Daan en Thomas Heerma van Voss: Ultimatum


De broers Daan en Thomas Heerma van Voss hebben gelet op hun leeftijd al een indrukwekkende bibliografie. Daan (1986) schreef vier romans en publiceerde in een flink aantal kranten en periodieken. Thomas (1990) heeft twee romans en een verhalenbundel op zijn naam en ook hij publiceert volop.De thriller “Ultimatum” is een coproductie van hen die als een geslaagd experiment kan worden aangemerkt. Het boek haalde de shortlist van de Diamanten Kogel 2015, de inmiddels niet meer bestaande Belgische pendant van de Gouden Strop.

Psychiater Aron Mulder leidt een tamelijk eenzaam en doelloos bestaan in een kleine vakantiebungalow in Egmond. Zijn vrouw Nora is enkele jaren eerder tijdens het uitlaten van hun hond Milo in het bos vermoord met messteken. De moord is nooit opgelost hoewel er twee verdachten in beeld zijn geweest. Hun zoon Alexander is kort na het drama plotsklaps vertrokken naar Amerika zonder enig spoor achter te laten.
Aron heeft door de roddel en achterklap in zijn omgeving zijn medische praktijk zien afkalven en deze in arren moede beëindigd. Na de noodzakelijke verkoop van zijn huis woont hij alleen in Egmond waar hij een LAT-relatie heeft met Marie. Zij heeft het beste met hem voor maar kan hem niet volledig bereiken.
Dan hoort hij in het nieuws op de radio dat in het zuiden van de VS de Nederlandse student Alexander Van Zandt wordt verdacht van een moord. Aron raakt gebiologeerd door de zaak en ontdekt dat het om zijn zoon gaat. Diens vriendin Nathalie Underwood is tijdens Mardi Gras (een verkleedfeest vergelijkbaar met carnaval) in New Orleans met messteken om het leven gebracht in een moerasgebied.
Aron verdrinkt in machteloosheid en besluit naar de VS te gaan. Bij zijn onderzoek ter plaatse ontmoet hij onder meer Alexanders huisgenoten op de campus van de universiteit. Richard Sykes, Ben Pulastra en Harry Harte zijn weinig toeschietelijk jegens Aron en werken hem vrij snel de deur uit. Aron vindt hulp bij zijn zoektocht in de persoon van O’Hara.
Rechercheur Hanna Vincennes onderzoekt de zaak op een soms onorthodoxe manier. Zij twijfelt aan de schuld van Alexander. Er is ook een andere verdachte in beeld doch het proces tegen Alexander wordt doorgezet………

De auteurs hebben een fraaie penvoering. In korte rake zinnen schetsen zij prachtige beelden, zowel van de karakters als van de gebeurtenissen. Hun woordgebruik is voorbeeldig. Heldere taal zonder ingewikkelde zinsconstructies of lastige woorden staat garant voor een ontspannen leesplezier. Slechts éénmaal was niet direct duidelijk wat bedoeld werd, en dat was bij het bezigen van het woord “burner” (een soort mobiele telefoon). Dat komt overigens niet voor in de meest recente druk van de Dikke Van Dale.
Korte hoofdstukken met wisselende perspectieven en cliffhangers nodigen de lezer uit dóór te lezen. Ofschoon de spanningsboog niet zwaar aangetrokken is, kost het geen moeite aan die uitnodiging gehoor te geven.
De karakters van vader en zoon, maar ook van rechercheur Hanna zijn mooi uitgesponnen. De onbeantwoorde vaderliefde van Aron en de gewetenswroeging van Hanna komen tot volle ontplooiing.
De plot van het verhaal is origineel en de ontknoping is even onverwacht als fraai bedacht. De afloop van het boek is onalledaags en dat is in thrillerland een prestatie van formaat.
De lezer blijft met ten minste twee ongetwijfeld door de auteurs zo bedoelde vragen achter: hoe loopt het af met Alexander en wie is echte moordenaar van Nora? Er vormen zich als vanzelf antwoorden op deze vragen in de verbeelding van de lezer.

De lay-out van het boek bevat een opmerkelijk verschijnsel. In elk hoofdstuk zijn de eerste woorden (in wisselend aantal) in kapitalen gedrukt. Het is niet storend maar de toegevoegde waarde ervan is onduidelijk.
Tot slot: het verband tussen de titel van het boek “Ultimatum” en het verhaal is allesbehalve duidelijk. Ook hier zal de fantasie van de lezer daaraan invulling moeten geven. Echt belangrijk is dit niet doch er waren wellicht pakkendere titels te bedenken.

Met “Ultimatum” hebben Daan en Thomas Heerma van Voss een prachtig thrillerdebuut afgeleverd. Het is te hopen dat er een vervolg in dit genre van hun hand komt.

Het boek krijgt vier helder stralende sterren.

Reacties