Jan Siebelink: Het lichaam van Clara


Met zijn indringende, sombere en beklemmende boek “Knielen op een bed violen” is Jan Siebelink bekend geworden bij het grote publiek. Dit boek werd ook prachtig verfilmd.
Siebelink heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam. Zijn eerste boek “Nachtschade” (een bundel verhalen) verscheen in 1975.“Het lichaam van Clara” kwam uit in 2010. De roman gaat over Clara Hofstede, wier dochter Aukje bij de aanvang van het verhaal dood is en wier hond Jip ziek is.
Als ze bij toeval de schrijver Oscar Sprenger ontmoet, verliest Clara zich in fantasie├źn en mijmeringen. Ze gaat naar de boekpresentatie van Oscars “Clara” en beweert dat het boek over haar gaat.
In vele flashbacks schetst Siebelink een wonderlijk beeld van de jeugd en de adolescentietijd van Clara. Haar vader en moeder hebben een slecht huwelijk, en Clara maakt traumatische gebeurtenissen mee.
Tegen het einde van het boek lijkt ze in een droomwereld te verkeren. Het is (ook) voor de lezer lastig werkelijkheid van fictie te onderscheiden.

Jan Siebelink had en heeft een voortreffelijke schrijfstijl. Zijn taalgebruik is even fraai als onberispelijk en ongecompliceerd. Het verhaal is aardig gecomponeerd, maar hier en daar een beetje overdreven en onsamenhangend. Clara wordt beschreven als een vrouw met vele kanten. Dat is niet ondenkbaar, maar de combinatie van haar handelingen en levenswandel is nogal opmerkelijk.

“Het lichaam van Clara” is gewoonweg een aardig boek dat lezenswaardig is. Of de lezer aan het eind van het boek antwoord op alle vragen heeft, is twijfelachtig.

Het boek krijgt drie bleke sterren.

Reacties