Sien Volders: Noord


De in Gent woonachtige Sien Volders (1983) maakt haar debuut met haar roman “Noord”. Het boek wordt gesierd door niet geringe loftuitingen van de kant van bekende namen. Daardoor zijn de verwachtingen meteen hooggespannen.De jonge zilversmid Sarah Torun Aysgarth woont en werkt in Vancouver. Haar innerlijke onrust is groot. Daarom besluit ze in februari 1982 de grote stad te verlaten en ontspanning te zoeken. Richting noord gaat het.
Ze komt terecht in het stadje Forty Mile, een voormalig eldorado voor goudzoekers. Daar vindt ze spontaan onderdak bij de sympathieke Mary die een kruidenierszaak heeft.
In de plaatselijke kroeg met de weinig opmerkelijke naam “Tavern” ontmoet Sarah een paar intrigerende, maar zeer verschillende mannen. Adam en Jacob zijn muzikanten die het wilde leven niet schuwen. Een plaatselijke grootheid op muziekgebied is Willy Bowskill voor wie iedereen heilig ontzag heeft. Een jamsessie met deze man is een ware belevenis, zo ook voor de lezer.
Sarah raakt ter plaatse verliefd doch gaat na enige tijd terug naar Vancouver. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo keert ze later weer terug naar Forty Mile. Daar leert ze de opvallende Seamus en Charles kennen.
Sarah’s liefdesleven is enigszins tumultueus. En dan overkomt haar iets waarvan het de vraag blijft of ze het echt wil.
Na terugkeer in Vancouver neemt haar leven daardoor een ingrijpende wending…

Sien Volders heeft een mooie, tamelijk beeldende schrijfstijl. Ze kiest haar woorden zorgvuldig en schetst met elegante pennenstreken de ruwheid van de plaatsjes Forty Mile, Raven’s Nook en Thimister in het hoge noorden.
Haar penvoering is rustig en leidt bij tijd en wijle tot mooie zinnen.

“De roes van de vermoeidheid vloeit als een warme deken samen met die van de wijn.” (blz. 49)

Het verhaal van “Noord” is alleszins intrigerend. De diepgravers onder de lezers zullen er diverse boeiende thema’s in ontdekken. Daarmee staat het boek garant voor een aantal uren ontspannen of wellicht gespannen leesplezier. Het is een goed debuut van een schrijfster die onmiskenbaar kwaliteiten heeft om het ver te schoppen.
Het boek krijgt maar liefst vier sterren die staan voor een zeer goed boek.

Reacties