Anna Levander: Morten


De uitstekende verfilming van de politieke thriller “Morten” van Anna Levander (pseudoniem van Dominique van der Heyde en Annet de Jong) waarvan aanstaande zondag het achtste en laatste deel op de televisie wordt uitgezonden, vroeg om zo niet dwong tot late lezing van het boek.



Het gaat om het eerste deel, daterend uit 2014, van een trilogie met als hoofdpersoon de zeer ambitieuze politicus Morten Mathijsen. Hij is de tweede man (de lijsttrekker is overigens een vrouw, Tilda Adema) van de partij De Nieuwe Liberalen en is vastbesloten de nieuwe premier van Nederland te worden. Hij schuwt daarbij geen enkel middel binnen de machtsspelletjes en manipulaties waarvan de politiek bol staat.

Als duidelijk is dat premier Simone Versteeg na de verkiezingen het veld zal moeten ruimen voor de lijsttrekker van De Nieuwe Liberalen, begint Morten een geraffineerd spel om Adema te onttronen. Hij wordt daarbij geholpen door de briljante spindoctor Evelien Bax, maar zijn verleden speelt hem parten. Aan het begin van zijn politieke carrière heeft Morten een dubieuze rol gespeeld op een uiterst losbandig verkiezingsfeest in een landhuis met de spreekwoordelijke naam “Maison Neuf” waarbij een van de gasten in het zwembad is verdronken. Een onbekende chanteert Morten daarmee, al heeft de lezer vrij snel een sterk vermoeden wie erachter zit. Dat zal ook wel het doel van de schrijfsters zijn geweest. 

Het boek legt dan op genadeloze wijze allerlei denkbare politieke intriges en smerige spelletjes bloot. Ook de nadelige invloed van politieke ambities op het privéleven van de politicus komt onverbloemd aan de orde.

Levander heeft –het mag van twee ervaren journalistes niet verbazen- een gemakkelijke en soepele penvoering. Het woordgebruik is toegankelijk en helder, en de zinnen zijn goed gecomponeerd. Er is geen sprake van gezochte metaforen, en de sfeertekeningen zijn sober maar levendig. De belangrijkste personages in het verhaal zijn goed geportretteerd en hebben meestal voldoende diepgang.

Door de lage spanningsboog en het vooraf tamelijk voorspelbare daderschap wat betreft de chantage en de moord is het boek wellicht niet in de eerste plaats als een thriller in enge zin te beschouwen, maar het geeft een boeiende en indringende inkijk in de wereld van de politiek waar vermoedelijk veel meer onaangename en laakbare dingen gebeuren dan het kiezende volk denkt.



“Morten” van Anna Levander is een zeer goed boek en verdient vier sterren. Het tweede deel “Mo” en het derde deel “M” komen in de toekomst hier nog wel eens aan bod, als de beschikbare leestijd en de hoeveelheid recensieboeken dat toelaten.  

Reacties

Een reactie posten