Bart Debbaut: Relikwie


Bart Debbaut is een Vlaamse schrijver van thrillers die door de genreliefhebber absoluut gelezen moeten worden, zo bleek destijds al bij zijn derde boek “De Facebookmoorden” uit 2010. 
Het aanbod van nieuwe goede thrillers (en andersoortige boeken) is evenwel dermate groot dat het (te) lang duurde voordat weer een boek van Debbaut aan bod kwam. En dat werd zijn achtste (!) boek, “Relikwie” uit 2016. Het lag al heel lang te wachten op lezing.



Er zijn twee verhaallijnen. De eerste beschrijft de handelwijze van een seriemoordenaar die er een intens genoegen in schept vrouwen te doden en dan een weerzinwekkend merkteken achter te laten. Zijn denkwereld is die van een doorgedraaide maar ook zeer gehaaide psychopaat die geniet van machtsspelletjes. Hij heeft een obsessie voor muziek en gedichten, en maakt een hoog-intelligente indruk. Het begint met de moord op een leidster in een kindercrèche, ter plaatse direct na sluitingstijd. En voorlopig komt er geen eind aan…

De tweede hoofdlijn in het verhaal kent als middelpunt Sandra van der Meer. Zij is getrouwd met Johan en heeft drie jonge kinderen, Louis, Thomas en Lotte. Sandra werkt in een boekwinkel met collega’s Erika en Karin, met wie ze een enigszins complexe verhouding heeft. 
Bij haar wekelijkse zwemuurtje raakt ze in de ban van de aantrekkelijke en welbespraakte weduwnaar Bram die haar op een subtiele wijze inpalmt. 
Sandra wil haar relatie en gezin niet op het spel zetten maar ze vindt Bram vrijwel onweerstaanbaar. Keer op keer besluit ze ermee te stoppen, maar met zijn psychologische overwicht weet Bram dat steeds weer te voorkomen, soms aimabel, soms hinderlijk dwingend. Sandra probeert de verhouding met Bram te verbergen voor haar man. Johan wekt echter met zijn bemoeizuchtige houding en indringende vragen de indruk dat hij iets in de gaten heeft. 
Maar Sandra weet de thuissituatie, soms met kunst- en vliegwerk, min of meer goed te houden.

En dan komt het moment van de waarheid …

“Als de vlinders sterven in je schoot, dan rijst de levensgrote vraag: is de liefde minder groot?” 
(blz. 189)

In de boekwinkel waar ze werkt, komt een vaste klant langs die tot ieders verbazing niet geopenbaarde daderinformatie over de moorden op de vrouwen heeft. Daar blijkt iets bijzonders achter te zitten, een fraaie vondst van de auteur.
De ontmaskering van de moordenaar is buitengewoon verrassend. Als lezer denk je geruime tijd de plot al wel door te hebben, maar niets blijkt minder waar. De auteur tovert een enorme surprise uit de hoge hoed.

Bart Debbaut heeft een vlotte en solide pen. Zijn proza is stilistisch volledig op orde en gemakkelijk leesbaar. Soepele kernachtige zinnen, sterk beeldend taalgebruik, lekker korte hoofdstukken, zeer goed uitgediepte karakters en het ontbreken van gewrongen metaforen maken “Relikwie” tot een krachtige en uitgekiende thriller die logisch opgebouwd en samenhangend is. Het verhaal is zeker spannend maar de spanningsboog staat niet superstrak. Dat is alleen maar prettig omdat de psychologische spelletjes daardoor alle verdiende aandacht krijgen. De gruwelijke werkwijze van de moordenaar is in redelijkheid alleszins beschaafd en niet in detail beschreven.

“Relikwie” is een zeer goed boek en een aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers.
Het boek krijgt vier sterren.

Reacties