Mensje van Keulen: De ring

 


Het Literaire Juweeltje van maart 2023 “De ring” bevat vier korte verhalen van Mensje van Keulen. In het titelverhaal raakt Simone haar trouwring kwijt. Haar man Patrick zit haar op een nogal irritante manier op de huid. Na een wonderlijke speurtocht naar de ring neemt het verhaal een even onverwachte als hilarische wending.

“De juiste zijde” gaat over een man genaamd Nyland die bij thuiskomst in het schemerdonker bij zijn huis een gestalte ziet. In verwarring meent hij daarin mensen te herkennen die het zeker niet kunnen zijn. Allerlei weemoedige herinneringen steken de kop op.

Het meisje in “De kunst van het kijken” (vermoedelijk een alter ego van Mensje) heeft enkele minder goede ervaringen op een middelbare meisjesschool van de nonnen. Als die vertrekken en worden opgevolgd door “gewone” leraren van diverse pluimage, bloeit ze op. Vooral de leraar Nederlands spreekt haar aan.

Tenslotte bewijst Mensje van Keulen met “Duivelseiland” dat zij ook spannende korte verhalen kan schrijven. Het intrigerende verhaal verscheen in de bundel “Amsterdam Noir” (2018) over de duistere kanten van Amsterdam.

“De ring” is letterlijk een Literair Juweeltje van een gelouterde en gelauwerde schrijfster.  

Reacties