Frénk van der Linden: RomanReuzen

Op 22 april 2025 verscheen bij Luitingh-Sijthoff de prachtig uitgevoerde  hardcover “RomanReuzen” van Frénk van der Linden met portretfoto’s van Fjodor Buis. Mede gebaseerd op een podcast met dezelfde naam, waarvan het bestaan tamelijk onbekend is, staan in dit boekwerk vijftig korte interviews van Frénk met evenzovele toonaangevende Nederlandse romanschrijvers. Elk interview gaat vergezeld van twee fraaie foto’s van die auteur, gemaakt door de gerenommeerde fotograaf Fjodor Buis. In het voorwoord van Van der Linden staat onder meer de volgende treffende passage.

“Misschien wel de mooiste uitdrukking die ik ken, luidt dat mensen op verhaal moeten komen. Schrijvers bieden dat verhaal – al millennia.”


Per schrijver worden vier pagina’s ingeruimd in het boek, inclusief de beide foto’s. Van der Linden is erin geslaagd een uitgelezen gezelschap over het voetlicht te brengen, onder wie ook de kort na het verschijnen van het boek overleden Jan Terlouw. Teneinde anderen niet tekort te doen, noemen we hier geen namen. Maar het zijn stuk voor stuk belangrijke auteurs. Overigens komen er geen thrillerschrijvers en non-fictieschrijvers aan bod.

Het concept van de bundel is zeer creatief bedacht. Aan elke schrijver worden “slechts” twee vragen gesteld. En dat zijn niet de obligate vragen die veelal bij interviews en boekpresentaties worden gehoord. Het antwoord van velen daarop is overal te vinden. Nee, in dit boek mogen de geïnterviewden in kort bestek vertellen over twee zaken: wat is hun favoriete boek aller tijden, en wat vinden zij het beste door henzelf geschreven boek.

De openhartige antwoorden hierop geven een intrigerend beeld van de denkwereld van de betrokkenen. Dat is niet zelden verrassend te noemen. En juist dat resultaat geeft “RomanReuzen” een grote toegevoegde waarde in de literaire wereld. De door een enkeling geuite kritiek op het werk dat het door de beperkte vraagstelling eenzijdig is geworden, is volstrekt onterecht. Juist door de ongewone vragen krijgt de geïnteresseerde lezer boeiende informatie die veelal nog niet publiekelijk gemeengoed is. Daarnaast is het een inspiratiebron voor interessante nog te lezen titels.

De foto’s van Buis zijn van grote klasse en voortreffelijk en op glanzend papier afgedrukt. Behalve een echte portretfoto is er steeds ook een foto in een door de schrijver gekozen setting die ook al iets zegt over de persoon van de geportretteerde auteur.

“RomanReuzen” is een buitengewoon boeiend boek en (bij mijn weten) uniek in zijn soort. De vormgeving is prachtig en zeer goed verzorgd. Het verdient vijf reusachtige sterren.          

Reacties