Toni Coppers: Roofdier

In oktober 2022 was “Offer” van Toni Coppers, diens derde thriller met speurder Alex Berger in de hoofdrol, een absolute voltreffer. Daarna volgde in april 2023 met “Onschuld” het twintigste (!) deel in de reeks rond de onverslijtbare, zeer aansprekende commissaris Liese Meerhout. En ook dat boek was buitengewoon goed. De lat ligt daarmee hoger dan ooit.

Wordt het een Liese of een Alex? Het antwoord op die vraag wordt, afgezien van eerdere berichten daarover, gegeven op 26 maart 2024. Dan verschijnt “Roofdier”, het is weer de beurt aan Alex Berger. Coppers’ echtgenote Annick Lambert is wederom coauteur van het verhaal.


In het in Finland gelegen deel van Lapland viert de jonge Belg Tom Claerbout met onder anderen de twee Engelse meisjes Nadeem en Katie tijdens zijn trektocht de midzomernacht bij de rivier Oulankajoki. Ze bevinden zich in Oulanka Nationaal Park, een schitterend, desolaat en onherbergzaam natuurgebied.

De volgende ochtend is Tom spoorloos verdwenen. Onrustbarend is dat zijn persoonlijke spullen waaronder zijn mobiele telefoon, zijn achtergebleven. Diezelfde ochtend treft rendierherder Pekka Järvelä een van zijn dieren zwaar toegetakeld dood aan. Waarvan is dit de voorbode?

In Oostende neemt Alex Berger voor even de taken van zijn vriend Eric Machiels waar in diens boekhandel Kafka. Daar wordt hij benaderd door Inge Janssen, de moeder van Tom. Zij vraagt hem een zoektocht naar Tom te ondernemen, doch Alex wimpelt haar in eerste instantie af.

Oude bekenden als Sara Cavani van Interpol en Alex’ meer dan goede vriendin commissaris Roos Collignon komen ten tonele. En Manon, de vriendin van Erics verongelukte zoon Kai, is nadrukkelijk en aangenaam aanwezig. Zij beschouwt zich nu als de stiefdochter van Eric.

Als de in Lapland wonende van origine Belgische schilder Zeger Jonckheere wordt verminkt en gedood door een beer en bioloog Maxime Cassange op zoek naar berensporen in Lapland in dezelfde omgeving een wel heel vreemde gewaarwording heeft, gaat Alex alsnog op een vrijwel onmogelijke zoektocht naar Tom in Lapland.

“Hij begrijpt er niets van. Moet hij de politie bellen? Wat kan hij hun dan vertellen? Dat hij denkt achtervolgd te zijn door een enorme beer en in een kuil is gevallen, en dat de beer toen plots een man bleek te zijn die niets heeft gezegd of gedaan en net daardoor, door dat akelige zwijgen, zijn leven heeft bedreigd?”

Ter plaatse krijgt Alex veel steun van onder meer politievrouw Leena Eriksson en professor Anne Tuominen, een autoriteit op het gebied van het gedrag van beren. Er vinden enkele moorden plaats met grote gelijkenissen in de modus operandi. Doch de mogelijke samenhang tussen de slachtoffers is een raadsel. Intussen is er geen enkele aanwijzing rond de verdwijning van Tom. Alex kan zich als geen ander verplaatsen in het gevoelsleven van diens moeder Inge Janssen.

“Hij herkent de talloze, hartverscheurende momenten van totale paniek. De tijd die voorbijkruipt. De mededelingen van allerlei instanties –of mensen als Alex- die je alleen maar kunnen vertellen dat ze nog geen uitsluitsel hebben, geen zekerheid.”

Na vele gebeurtenissen en wendingen die de lezer zelf mag ontdekken en ervaren, volgt de even verrassende als afgewogen en uitstekend onderbouwde ontknoping van de plot. Die laat eens temeer zien waartoe mensen in staat zijn in extreme situaties.

“Geluk is een plek tussen te weinig en te veel.”

De schrijfstijl van Toni Coppers is onovertroffen en al veelvuldig geprezen. Zie de vele besprekingen op deze blog van zijn eerdere boeken. Ook nu zijn de souplesse en de lichtvoetigheid van zijn taal weer ongekend sterk. De ontwikkeling van de karakters is voorbeeldig en interessant, zulks geldt zowel voor de oude bekenden als voor de nieuwe gezichten. De beschrijving van de indrukwekkende, fraaie natuur in Lapland is uitermate beeldend en brengt de lezer geheel in de sfeer daarvan.


 Het verhaal is vol afwisseling en kent een mooi uitgebalanceerde onderhuidse spanning die langzamerhand tot ontlading komt in een boeiend slotspel, dat overigens allesbehalve een spel is. Ook de psychologische aspecten van menselijk handelen krijgen gepaste aandacht.

“Roofdier” biedt een fantastische leeservaring en is een buitengewoon goed boek. Derhalve vijf “onontBEERlijke” sterren.        

  

Reacties

Een reactie posten