Lex komt eraan

Van Gert-Jan van den Bemd (1964) las ik eerder twee mooie romans. Zijn eerste roman “De verkeerde vriend” is mij destijds helaas ontgaan, maar vervolgens maakten “Na de val” (2019; 4*) en “Branco & Julia" (2022; 4*) grote indruk met hun originaliteit en de fraaie, zorgvuldige en gepolijste schrijfstijl van Gert-Jan. Vanaf mei 2022 keken velen reikhalzend uit naar een nieuw boek van Van den Bemd.

 


Bovenstaande foto verscheen tot mijn vreugde op 28 april 2024 op de Facebookpagina van de schrijver. Uit de bijbehorende tekst werd duidelijk dat het nieuwe boek er op korte termijn aan komt. De titel is “Lex”, het is de voornaam van de hoofdpersoon Lex Houtdijk. De door Herman Houbrechts ontworpen cover van het boek ziet er zo uit als hij (naar verwachting) de eindstreep haalt.


 Desgevraagd kreeg ik van Gert-Jan een samenvatting van het verhaal.

“Lex is de laatste tijd niet de plezierigste man om mee samen te leven. Zijn beslissing om zijn baan op te zeggen en fulltimeschrijver te worden was misschien toch niet zo verstandig. Het schrijven wil niet meer vlotten, nieuwe ideeën blijven uit. Dan ziet zijn vriendin tijdens haar wekelijkse hardlooprondje langs de singels van Breda iets opvallends: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijsje uit de automaat en rijdt meteen weer weg. Een week later gebeurt hetzelfde. Het intrigerende begin van een nieuwe roman. Lex hervindt zijn drive. Hij achterhaalt de identiteit van de man en maakt hem tot hoofdpersonage. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.”

Dit klinkt weer sprankelend, toch? Opmerkelijk is dat het beschreven vreemde parkeergedrag geen fictief verzinsel is, maar een daadwerkelijke waarneming van de vrouw van Gert-Jan in hun woonplaats Breda. Het verhaal speelt zich grotendeels af in die mooie stad, en een klein beetje in de heerlijke Belgische badplaats Oostende, een plaats waar Gert-Jan graag komt. Mijn lief en ik ook trouwens, getuige deze foto..


 “Lex” zal in juni a.s. het levenslicht zien. Mijn echtgenote Lucy en ik zijn in ieder geval reuze benieuwd! En wij zijn vast niet de enigen.

Reacties

  1. Ook wij hier in Oostende zijn heel erg benieuwd naar het nieuwe boek van Gert-Jan. De andere 3 boeken, "De verkeerde vriend", "Na de val" en "Branco & Julia" pronken hier al een tijdje in de boekenkast, tijd om het vierde exemplaar erbij te voegen! Succes Gert-Jan!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten