Het leesjaar 2022

Dit jaar heb ik 58 boeken gelezen en hier besproken. Het was alweer een jaar met vele pennenvruchten van buitengewoon goede kwaliteit, de kwalificatie voor vijf sterren. Maar liefst 13 boeken kregen die beoordeling, nog nooit eerder was dat jaargetal bij mij zó hoog. Dat wordt niet veroorzaakt doordat ik allengs milder, meegaander of minder kritisch word. Het aanbod van uitstekende literatuur is dankzij de niet aflatende prijzenswaardige inspanningen van auteurs, uitgeverijen en alle andere betrokkenen bij de totstandkoming van een boek gewoonweg omvangrijk.

Dat aanbod is zó groot dat een verantwoorde keuze moet worden gemaakt wat te lezen, met het niet denkbeeldige risico dat prachtige boeken buiten beeld blijven. Dat zij zo. Ik probeer bij mijn selectie op voorhand te kiezen voor boeken die mij (vermoedelijk) erg aanspreken. En dankzij de medewerking van vele uitgevers lukt dat ook, waarvoor ik hen dank zeg.

Boeken die ik wel op aanvraag krijg, maar niet uitlees, worden uiteraard niet besproken op de blog. Dat komt gelukkig slechts enkele keren per jaar voor, en dan leg ik aan de betrokken uitgever de achtergrond van die handelwijze uit. Zie ook “Het leesjaar 2021”.

Zoals gezegd hebben 13 boeken in 2022 de maximale waardering gekregen. Die staan hieronder met een link naar de recensie. Er was dit jaar één boek dat geen waardering in sterren heeft gekregen, maar wel heel bijzonder, prachtig en ontroerend is: “Altijd nooit meer” van Loes den Hollander. Lees de recensie, die eindigt met de woorden: “Het is gewoonweg een ongelooflijk mooi boek voor iedere lezer.”


En dan komen nu de toppers van dit jaar, er is daarbinnen geen rangorde. Ze staan in volgorde van het tijdstip waarop de bespreking is geplaatst.

Marten Toonder: De maanblaffers

Frank Krake: De grootste bankoverval aller tijden

Cilla & Rolf Börjlind: De Samaritaan

Katrien Van Effelterre: Rijp

Anne-Laure Van Neer: Joséphine

Stephan Enter: Grip

Eva García Sáenz de Urturi: Het zwarte boek van de uren

Bas Haan: De Deventer moordzaak

René Appel: Taalstukken

Tanja Helderman: Over leven

Toni Coppers: Offer

Jonas Jonasson: De profeet en de idioot

Margriet Brandsma: De heks van Anjum

 

Aan de schrijvers in deze lijst alle lof voor hun schitterende werk waarvan zovelen mogen en kunnen genieten. Dank daarvoor!  

Niet minder dan 34 (!) boeken kregen de kwalificatie “zeer goed” met vier sterren. Het was dan ook een extreem genoeglijk en geslaagd leesjaar waarin de voorselectie duidelijk vruchten heeft afgeworpen. Alle auteurs wier werk dit jaar op de blog is besproken, verdienen een groot compliment omdat hun boek in ieder geval zeer de moeite waard was gelezen te worden. 

De uitspraak “Het leven is te kort voor slechte boeken” (vrij naar Goethe die het over wijn had) is van blijvende waarde.

Vol goede moed beginnen we als lezers aan 2023. Aan auteurs en uitgeverijen luidt de boodschap heel simpel: ga zo door en gij zult opnieuw veel waardering oogsten!  

 

   

Reacties