Posts

Anna Levander: Morten

Afbeelding
De uitstekende verfilming van de politieke thriller “Morten” van Anna Levander (pseudoniem van Dominique van der Heyde en Annet de Jong) waarvan aanstaande zondag het achtste en laatste deel op de televisie wordt uitgezonden, vroeg om zo niet dwong tot late lezing van het boek.


Het gaat om het eerste deel, daterend uit 2014, van een trilogie met als hoofdpersoon de zeer ambitieuze politicus Morten Mathijsen. Hij is de tweede man (de lijsttrekker is overigens een vrouw, Tilda Adema) van de partij De Nieuwe Liberalen en is vastbesloten de nieuwe premier van Nederland te worden. Hij schuwt daarbij geen enkel middel binnen de machtsspelletjes en manipulaties waarvan de politiek bol staat.
Als duidelijk is dat premier Simone Versteeg na de verkiezingen het veld zal moeten ruimen voor de lijsttrekker van De Nieuwe Liberalen, begint Morten een geraffineerd spel om Adema te onttronen. Hij wordt daarbij geholpen door de briljante spindoctor Evelien Bax, maar zijn verleden speelt hem parten. …

Toni Coppers: Het vergeten meisje

Afbeelding
“De serie thrillers van de Vlaamse auteur Toni Coppers met als middelpunt de beminnelijke, zelfbewuste, daadkrachtige en intrigerende commissaris van politie Liese Meerhout is van ongekend hoog niveau.”
Dat was de aanhef van de recensie van “De genezer”, het vorige boek van Coppers. Deze siert nu tot mijn genoegen de binnenkant van de achterflap van de nieuwe, zestiende thriller rond Liese Meerhout met de titel “Het vergeten meisje”. Als vanzelfsprekend waren de verwachtingen weer hooggespannen. De auteur heeft de lat in deze serie hoog gelegd en steeds hoog kunnen houden, een prestatie van formaat. Slaagt hij daar wederom in?


Het eerste hoofdstuk kent enkele zeer verschillende scènes. De jonge in Sint-Truiden werkzame wijkagente Camila Bonardo treft in het gehucht Kelsbeek in een woning een bloedbad aan. Ze raakt direct volledig in shock.
Tegelijkertijd is haar vriendin Liese Meerhout met haar uit eerdere boeken bekende collega’s hoofdinspecteur Nouredinne Naybet en inspecteur Laur…

Geert Kimpen in De boekenkrant

Afbeelding
Dit bijzondere relaas sluit aan bij de recensie die ik op 4 mei 2019 hier plaatste van het weergaloze boek "Het meisje dat aan de oever verscheen".Arjan Alberts: Natan Z.

Afbeelding
De in maart 2019 verschenen thriller “Natan Z.” van Arjan Alberts behandelt vermoedelijk ongewild een actueel maatschappelijk thema. Sinds het schokkende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gang van zaken rond Michael P., de vermoedelijke verkrachter en moordenaar van Anne Faber, staat het zoeklicht vol gericht op de soms onzorgvuldige wijze waarop Justitie, gevangenissen en tbs-klinieken omgaan met de maatschappelijke re-integratie van zware misdadigers.


Het verhaal begint met een spannende proloog in augustus 2002 waarin het jonge meisje Suus in de avonduren getuige is van een wonderlijke ontmoeting van haar tweelingbroertje met een beweerde vriend van hun moeder.
Vijftien jaar later start de beschrijving van de gebeurtenissen in het leven van de drie hoofdpersonen advocaat Reinier de Graaf, diens echtgenote Hannah en de sociotherapeute Suus de Bruyn. Opmerkelijk is dat de voornamen van alle drie een palindroom zijn (een woord dat van links naar rechts en omgek…

Dave Eggers: De parade

Afbeelding
De Amerikaan Dave Eggers is een gelouterde en al veelvuldig voor belangrijke prijzen genomineerde schrijver. Zijn echte doorbraak in Nederland was in 2013 met het beangstigend realistische toekomstscenario van “De cirkel”, een deels fictieve roman over de dominante rol van de sociale media in het dagelijkse leven. Een zekere voorspellende waarde kan aan dat boek niet worden ontzegd.


De nieuwste parel van Eggers in Nederland verscheen in maart 2019 met de titel “De parade”. Een fraai uitgevoerd boekje met een bescheiden omvang van 135 bladzijden, maar met een bijzondere en diepe inhoud van het slechts ogenschijnlijk eenvoudige verhaal.
Alle personen en het land waarin het verhaal zich afspeelt, zijn naamloos. Hoofdpersoon “Vier” is een letterlijk en figuurlijk rechtlijnige man die niets anders wil dan zijn taak uitvoeren voor het bedrijf. Er moet een asfaltweg worden aangelegd van 230 kilometer van het zuiden van het land naar de hoofdstad. Dat gebeurt met een hypermoderne volautomati…

Dave Eggers: De cirkel

Afbeelding
Omdat hier straks mijn recensie van het nieuwe boek van Dave Eggers verschijnt, plaats ik eerst even de recensie van 1 februari 2014 van mijn eerste kennismaking met deze auteur. 

Het boek “De cirkel” van Dave Eggers staat al enige tijd in de top van de bestsellerslijst van de Stichting CPNB. Nu is dat zeker niet per definitie een aanbeveling. Op die plaatsen hebben vele boeken gestaan waarin ik niet eens zou beginnen met lezen. In de top-5 van vandaag (1 februari 2014) zijn dat er drie of misschien zelfs vier. Maar de berichten over dit boek waren veelbelovend. Zij zijn deels bewaarheid.


Hoofdpersoon in het verhaal is Mae Holland. Haar vader heeft multiple sclerose en heeft veel aandacht en hulp nodig van zijn vrouw en dochter Mae. Door tussenkomst van haar vriendin Annie Allerton vindt Mae een werkkring bij het op digitale leest geschoeide bedrijf De cirkel. Daar houdt men zich bezig met allerlei toepassingen van digitale aard waarvan men denkt of verwacht dat ze de wereld zullen verbe…

Daniel Silva: De perfecte moordenaar

Afbeelding
Van de zeventien delen in de serie rond geheim agent en schilderijenrestaurateur Gabriel Allon van de hand van Daniel Silva zijn er tot nu toe negen in het Nederlands verschenen. Als je er al zes hebt gelezen en gerecenseerd, lijkt het een waagstuk om alsnog het allereerste deel te gaan lezen.


“De perfecte moordenaar” verscheen in 2000. In de proloog vindt een bomaanslag in Wenen plaats op echtgenote Leah en de zoon van Gabriel Allon. Degenen die volgende delen hebben gelezen, kennen de achtergronden daarvan.
Dan start het eigenlijke verhaal met een aanslag in Parijs op de Israëlische ambassadeur, bij welke aanslag de Amerikaanse Emily Parker om het leven komt. Daardoor ligt het politiek heel gevoelig. Het wordt de agenten van het Bureau, de Israëlische spionageorganisatie, met als hoofdpersonen Ari Shamron, Uzi Navot en Gabriel Allon snel duidelijk dat de gevaarlijke terrorist Tariq al-Harouni erachter zit. Diens kompaan Kemel Azouri die een dubbelleven leidt als belangrijke medewe…