Christian Jaschinski: Met een rode Porsche naar Berlijn


In 2016 verscheen in Duitsland de debuutroman van Christian Jaschinski onder de titel “Der Tag, an dem ich festtellte, dass Fische nicht klettern können”. Deze titel deed toen al vermoeden dat het verhaal de nodige humor kent.
In de in 2019 verschenen Nederlandse vertaling van het boek met als titel “Met een rode Porsche naar Berlijn” blijkt dat inderdaad het geval te zijn.



Hoofdpersoon Max Schröder verkeert in een tumultueuze fase van zijn leven. Na zestien jaar huwelijk gaat zijn vrouw Martina bij hem weg en knoopt een relatie aan met de onooglijke tatoeëerder Dennis.

“Zo ging het dus toen de vrouw van mijn leven in de les van de eeuw veranderde.”

Zijn dochter Julia woont bij hem en geeft hem de schuld van de huwelijkscrisis. Als dan ook nog zijn verwachte promotie op zijn werk niet doorgaat, neemt Max op aanraden van zijn goede vriend Klaus Bollmann, kortweg Bolle genaamd,  verregaande maatregelen. Hij maakt een keuze uit een drietal hem door Bolle voorgehouden varianten om zijn leven opnieuw in te richten, koopt een Porsche en gaat met zijn vriend naar Berlijn.
Daar raakt hij geheel in de ban van de mooie en bijzondere kunstenares Charlotte von Hardenberg, in de wandelgangen Charly geheten. Hij wordt in stilte verliefd. De situatie leidt tot dolkomische belevenissen. Bolle draagt daaraan in belangrijke mate bij. Zijn stopwoordje “delicateus” duikt daarbij regelmatig op.

Christian Jaschinski heeft een gemakkelijke schrijfstijl. In krachtige pennenstreken schetst hij snel de scènes van het vlotte verhaal. Het boek begint als volgt:

“ “Hij is rood!”                                                                                                                                 Bolle staat met zijn handen in de zakken van zijn zwarte cargobroek tegenover me op mijn oprit. Tussen ons in staat de nieuwe auto. In de buurt wint een motormaaier op benzine het herrieduel met een elektrische. Het ruikt in ieder geval naar pas gemaaid gras.”



Het verhaal lijkt op zich een alledaagse gebeurtenis, maar zit vol opmerkelijke wendingen en absurde humor. Die maken het boek ontspannend en lezenswaardig. De lezer zal vermoedelijk tevergeefs zoeken naar diepere betekenissen en maatschappelijke thema’s maar daar gaat het niet om in dit boek. Het is gewoonweg een luchtig geschreven verhaal over een relatieprobleem dat Max tot opmerkelijke en onbezonnen acties drijft. Maar met wat goede wil is er ook nog wel een moraal uit het verhaal te destilleren.

Er is één punt van kritiek. Het boek kent nogal wat moeilijke woorden die het soms enigszins minder toegankelijk maken. Er wordt af en toe nogal wat gevergd van de taalvaardigheid van de lezer. Is dit sinds de verkiezingen van gisteren een teken des tijds?

“Met een rode Porsche naar Berlijn” staat garant voor een paar uur heerlijk leesplezier. Het krijgt drie sterren, die staan voor een goed boek.

Reacties