Charles den Tex: Verloren vrouw


De nieuwe thriller “Verloren vrouw” van Charles den Tex begint met een moeizaam verlopend verhoor door de rechercheurs Walten en Jonse van Huibert Bilderman, lid van de raad van bestuur van de Compile Data Defense Groep. De vragen gaan over de heer Da Silva met wie kennelijk iets is gebeurd. Vooralsnog blijft onduidelijk wat. De verhoorsessies lopen vervolgens als een rode draad door het verhaal.



Luc Beaumann, een man met vele gezichten, vindt ’s nachts op straat de bewusteloze Djenna, een mooie jonge vrouw die blijkbaar gedrogeerd en beroofd is. Hij neemt haar mee naar huis en begint daarmee aan een avontuur waarvan het verloop en de afloop onoverzienbaar zijn.

Sem en Rafiek zijn twee doortrapte en ontspoorde jongemannen met sterke aanleg voor criminele gedachten en activiteiten. In opdracht van de louche Berry Fak stelen zij een smartphone die voor de opdrachtgever van die diefstal vanwege de inhoud een grote waarde lijkt te hebben. Complicaties zijn er al snel omdat de aankomende criminelen geld ruiken en te ver gaan bij het realiseren van hun doelstelling. Berry Fak heeft via Sportcafé Halfweg banden met het drietal Eddy, Ruud en Deef, die elk hun eigen sterke en zwakke eigenschappen hebben.

Compile Data Defense Groep staat onder leiding van Huibert Bilderman, Pamela Gründer en Da Silva. Binnen dit groepje speelt zich een machtsstrijd af. Het bedrijf is actief op een geheimzinnig en tamelijk duister gebied. De innemende Surinaamse pensionhoudster Ada Eenvoud raakt de kern van de zaak met de volgende uitspraak:

“Ze spoort niet”, zei ze. “Er zit iets in die kop en het lijkt wel of ze dat zelf niet onder controle heeft. Weet wat je doet.”

En even later voegt Bilderman daar in zijn zoveelste verhoor aan het adres van de rechercheurs aan toe:

“U bent naïef. Of dom. Wij bepalen wat u denkt, wat u vindt. Wij sturen uw gedachten, uw meningen. U bent wat wij willen dat u bent en dus bent u niemand.”

De ontknoping van de plot is even verrassend als boeiend. Het verhaal eindigt met een laatste verhoorsessie met Bilderman. Daarin komt nog een fraaie slotwending tevoorschijn.

Charles den Tex is een geweldige schrijver. Zijn stijl kenmerkt zich door korte, snelle zinnen die soms staccato in ijltempo het tafereel tot leven brengen. Vooral zijn meest recente boeken zijn op een interessante manier doordrenkt van hypermoderne digitale en soortgelijke technieken en actuele maatschappelijke thema’s op de rand van heden en toekomst waardoor hij welhaast een eigen thrillergenre heeft geschapen. Hij heeft een scherp oog voor vooral de donkere kanten van de nieuwste technologische ontwikkelingen. 
Den Tex weet deze complexe onderwerpen met zijn heldere stijl ook toegankelijk te maken voor lezers die niet veel op hebben met digitale ontwikkelingen. Voorkennis is niet vereist.

“Verloren vrouw” is een inhoudelijk bijzondere, zeer goede thriller en verdient vier flonkerende sterren.     

Reacties