René Appel: Waarom niet

De nieuwe in maart 2023 verschenen thriller van René Appel heeft als titel “Waarom niet”. Fraai gekozen woorden, want afhankelijk van de klemtoon heeft die combinatie twee totaal verschillende betekenissen die beide ten volle van toepassing zijn op de kern van het verhaal.


Hoofdpersoon –of eigenlijk één van de vier hoofdpersonen- is basisschoollerares Tara Ellink. Zij is getrouwd met David Weijerman, het stel heeft geen kinderen. In het weekend vóór haar verjaardag is David met zijn voetbalteam op uitwisseling in Duitsland, een ongelukkige samenloop. Tara is dus alleen thuis en viert haar eenendertigste verjaardag op die zaterdagavond met een groepje vrienden, onder wie haar hartsvriendin Babs Verbruggen, in café Stadsliefde.

In de enge ruimte bij de toiletten van het café maakt ze een praatje met een onbekende man die zich vervolgens tamelijk subtiel aan haar opdringt. Aan het einde van het feestje, als de alcoholpromillages flink zijn gestegen, loopt de man met Tara mee naar huis. Hij gaat ongevraagd met haar mee naar binnen in het appartement. Tara maakt daar om bijzondere redenen geen probleem van en krijgt daar later spijt van. Ze wordt in haar eigen woning door de man bruut verkracht en blijft ontredderd achter.

Als Babs de volgende dag eindelijk contact met Tara kan leggen, merkt ze direct dat er iets grondig mis is en gaat meteen naar Tara toe. Nog steeds totaal van de kaart vertelt Tara met grote moeite wat er is gebeurd. Babs adviseert haar vriendin terstond naar de politie te gaan om aangifte te doen. Na grote twijfel stemt Tara daarin toe en gaat samen met Babs naar het politiebureau. Daar doet ze moeizaam en sterk gesteund door Babs haar verhaal. Ze wordt ook meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een “uitstrijkje” vanwege dna-bewijsmateriaal voor de eventuele vervolging van de dader.

Hoewel de politie een vervolg heeft aangekondigd, blijft dat maandenlang achterwege. Bij zijn terugkeer uit Duitsland treft David zijn echtgenote psychisch ontwricht aan. Tara heeft door haar trauma een vrijwel ondoordringbare muur om zich heen opgetrokken. David doet zijn uiterste best om begripvol te zijn en probeert vanuit zijn liefde voor Tara van alles om haar weer op te beuren. Doch zijn pogingen lijden schipbreuk, Tara blijft onbereikbaar.

“David kijkt haar aan, doet een poging haar blik vast te houden, maar ze slaat haar ogen neer. Het is nu al een week geleden en het lijkt nooit het goeie moment om erover te beginnen, maar het moet er toch eens van komen. Hij kan het niet blijven vermijden. Als hij dat zou doen, dan groeit en groeit de berg en wordt het steeds moeilijker om het met zoveel emoties beladen onderwerp aan te roeren.”

Zij wil buiten Babs en David niemand deelgenoot maken van haar ellende en dat maakt het dagelijkse leven voor haar extra moeilijk. Toch pakt ze haar werk als lerares weer op. Na niet al te lange tijd wordt dat haar echter teveel en stort ze in. Ze krijgt zonder veel succes psychotherapie.

Intussen is de identiteit van de dader bekend geworden. Dat leidt tot vele complicaties en acties. Als Babs in haar artikel over seksueel geweld in de krant enigszins onvoorzichtig is, slaat de vlam in de pan. Een boeiend spel van verdenkingen en alibi’s volgt.

De fraaie epiloog van het boek eindigt met een even eenvoudige als veelzeggende zin die voor de lezer glashelder is:

“Tijdens een etentje bij haar thuis met Tara en David zei Babs: ‘Ik moet jullie nog iets vertellen.’ “

René Appel, het mag niet verbazen van een oud-hoogleraar taalwetenschap, is een stilist van het zuiverste water. In krachtige en heldere zinnen zonder complexe woorden of structuren schetst hij een boeiend verhaal met zeer goed ontwikkelde karakters. Die zijn levensecht en ook de gebeurtenissen hebben een hoog realiteitsgehalte. De plot is fijnzinnig gecomponeerd en de verrassingen zijn niet van de lucht.

“Waarom niet” is een nieuw hoogtepunt in het al imposante oeuvre van Appel. Hij toont zich opnieuw de grootmeester van de psychologische thriller met veelal alledaagse kenmerken. 

Het boek is méér dan zeer goed en krijgt viereneenhalve ster.  

P.S. Op deze link is een mooi interview met de schrijver te vinden.

     

 

 

 

  

Reacties