Naar Utrecht voor een goed verhaal !

Voor een fervente boekenlezer is de stad Utrecht een waar genot. Al eerder was hier aandacht voor de gigantische boekenkasten van de Utrechtse graffitikunstenaar en muurschilderaar Jan Heinsbroek. Een paar dagen geleden bleek het prachtige gedicht “Lente” van Koos Meinderts in de Kalverstraat in Utrecht te bewonderen te zijn. Het is opgedragen aan Aleksej Navalny.


Vandaag waren mijn lief Lucy en ik in Utrecht. We bezochten allereerst de prachtige, imposante boekhandel Broese aan de Oudegracht. Deze winkel is een waar eldorado voor de boekenliefhebber. Maar liefst 90.000 boeken zijn er te zien en te koop. Alle denkbare genres zijn vertegenwoordigd, zowel Nederlandstalig als anderstalig, vooral Engels. Ik zou er wel een hele dag kunnen doorbrengen.




Bedrijfsleidster van Broese is Grietje Braaksma. Wij kennen haar nog van jaren geleden toen Grietje de spil was van de unieke, helaas niet meer bestaande boekhandel Grand Theatre in Breda. Ze was gelukkig vandaag aanwezig en als altijd in voor een gezellig gesprek. Het voelde weer als vanouds. Daarna gingen we naar de schitterende bibliotheek aan de Neude. Die straat kende ik alleen uit mijn jonge jaren door het gezelschapsspel Monopoly. In deze bieb zijn de recente tv-uitzendingen van VPRO Boeken opgenomen. Dat zag er zo mooi uit dat het gebouw als een magneet trok. En wat is het fraai! 


In de prachtige ruimte heerst een serene rust, en door de kunstzinnige aankleding van het pand komt de bezoeker in een weldadige roes. Alleen al deze bibliotheek is een reisje naar Utrecht waard.  




 

 

Reacties