Heleen van der Kemp: Voor de meisjes


Nadat in oktober 2015 haar geweldige vierde thriller “Bijwerking”was verschenen, bleef het in boekenland lange tijd stil rond Heleen van der Kemp. Die stilte is op 22 februari 2019 doorbroken met de lancering van het nieuwe boek van Heleen op de manifestatie “Nacht van het spannende boek” bij Scheltema in Amsterdam.



Het boek draagt de mysterieuze titel “Voor de meisjes”. Geen woorden die direct aan een thriller doen denken, maar veeleer aan een zoetsappig verhaal. Het tegendeel is echter het geval. De betekenis van de titel wordt gaandeweg helder als dragend element van de plot en blijft uiteindelijk op het netvlies van de lezer gegrift.



In de cursief gedrukte proloog is iemand met verkeerde bedoelingen aan het chatten met een achtjarig meisje. Het verband met het verhaal wordt pas veel later duidelijk.

Er zijn twee hoofdlijnen in het boek die enige tijd een eigen leven leiden en dan op bijzondere wijze bij elkaar komen.

Kim van Rijn wil net de deur uitgaan als er een pakketje wordt bezorgd. Dat blijkt een macabere inhoud te hebben die ook nog eens is voorzien van een uiterst dreigende boodschap aan het adres van haar partner Karel van der Zee. Op deze wijze komt zij achter de criminele activiteiten van Karel waar zij, verblind door de liefde, geen weet van had. Karel wil schoon schip maken en wordt kroongetuige tegen het Moolenaar-syndicaat. Hun beider levens staan op het spel en zij verhuizen in een getuigenbeschermingsprogramma naar een safehouse. Dat blijkt evenwel niet zo veilig als wordt voorgespiegeld.

Dan is er de complexe familie Vermeer waar vele geheimen worden meegetorst. Vader Manfred is een steenrijke medicus op leeftijd. Zijn beide echtgenotes zijn aan kanker overleden. Er zijn drie kinderen: aangenomen zoon Leonard, dochter Anna en zoon Jean. Laatstgenoemde heeft twee jonge dochters uit zijn gestrande huwelijk met Helena.
Joyce, de echtgenote van Leonard Vermeer, leidt als vrouw van een topadvocaat een luxe leventje. Maar als ze zwanger blijkt, slaat in haar huwelijk de vlam in de pan. Als Leonard die uiterlijk een grote gelijkenis vertoont met Karel van der Zee, wordt neergeschoten, lijkt er een criminele vergissing te zijn begaan. Maar is dat zo?

Politie-inspecteur Nina Hansen doet onder leiding van de niet erg sympathieke chef Martin Funke het onderzoek. Ze wordt geconfronteerd met diverse indringende gebeurtenissen. Een lek binnen de politieorganisatie, mensen met een duister verleden, liquidaties door nietsontziende criminelen, tunnelvisies, te snelle conclusies in het onderzoek, eigen richting en nog veel meer.
De ontknoping van het verhaal is even onverwacht als welhaast ontroerend.

Met “Voor de meisjes” heeft Heleen van der Kemp wederom bewezen dat zij tot de top van de Nederlandse thrillerschrijvers behoort. Haar schrijfstijl is voorbeeldig en de personages in het verhaal komen volledig tot leven door haar beeldende zinnen. De plot van het boek is vindingrijk opgebouwd en bevat enkele mooie wendingen die de lezer verrassen en scherp houden. Het slot is tot op zekere hoogte ontroerend omdat de lezer vrijwel onontkoombaar sympathie opbrengt voor een daad van eigen richting die in een rechtsstaat in feite onaanvaardbaar is.

De eindredactie van het boek heeft enkele steekjes laten vallen. Als verzachtende omstandigheid daarbij geldt dat foutloze boeken nog steeds zeldzaam zijn.

Door het lezen van de eerdere vier thrillers van Van der Kemp zijn vele lezers verknocht geraakt aan rechercheur Britt Franken. Zij is (tijdelijk?) op een zijspoor geraakt. Haar opvolgster Nina Hansen is vooralsnog wat minder aansprekend. Haar privéleven komt pas laat en tamelijk summier aan bod.
Deze twee punten van kritiek zijn niet zwaarwegend genoeg om een hoge waardering van het boek wezenlijk te beïnvloeden.

“Voor de meisjes” is een uitstekende thriller met een ragfijn verhaal die niet minder dan vijf sterren verdient.

Reacties