Sander Kollaard: Uit het leven van een hond


In februari 2019 verscheen de roman “Uit het leven van een hond” van de in Zweden wonende Nederlandse schrijver Sander Kollaard. Zijn overtuigende optreden enkele weken geleden in het veelal interessante tv-programma VPRO Boeken op de zondagochtend vestigde mijn aandacht op dit boek. En het lezen ervan was een waar genoegen.



Het verhaal gaat in hoofdzaak over een zomerse zaterdag in het leven van Henk van Doorn. Henk is een 56-jarige IC-verpleegkundige die in Weesp samenwoont met zijn al op leeftijd zijnde hond Schurk. Hij is gescheiden van Lydia nadat hij haar in compromitterende omstandigheden heeft aangetroffen bij een onverwacht vroege thuiskomst.

Ofschoon het leven hem nog meer minder prettige dingen heeft gebracht, heeft hij een uitgesproken positieve instelling en weet de kleine dingen des levens te waarderen op een bijna adembenemende wijze. Henk loopt over van de levenslust. Ook is hij een filosoof in de dop. Kollaard verwoordt dat her en der in het boek op even fraaie als begrijpelijke wijze.

“Het punt is, Rosa, besloot hij, dat verhalen de basale vorm zijn van ons begrip en inzicht. De architectuur ervan. Zonder verhalen zou de wereld uiteenvallen in betekenisloze onderdelen. Het is ons vermogen om verhalen te vertellen dat de wereld bijeenhoudt.”

Op deze zaterdag wordt Henk geconfronteerd met ernstige ziekte van zijn hond. Bij het uitlaten van de hond ontmoet hij bij toeval de bijzondere vrouw Mia voor wie hij meteen warme gevoelens koestert. Maar eerst gaat hij op bezoek bij de veel oudere Maaike, een oud-collega die alzheimer heeft en bijna amusant ongeremd seksueel gedrag vertoont, iets dat bij deze ziekte daadwerkelijk vaker voorkomt. 
Ook gaat hij op verjaardagsvisite bij zijn zeventienjarige beeldschone nichtje Rosa voor wie hij vriendschappelijke gevoelens koestert die zij op ontwapenende wijze beantwoordt. Met haar vader Freek, zijn jongere broer, heeft hij een moeizame relatie.

Aan het begin van de avond van deze zwoele dag vindt de ultieme ontmoeting in de bus naar Weesp plaats die de lezer ten zeerste ontroert. Henk waant zich in de zevende hemel.

“Van het ene op het andere moment accelereert de bus en kiest het luchtruim. Ze scheren met een flauwe bocht over weilanden met koeien en plassen vol zeilbootjes en dorpjes waar mensen op terrassen bier drinken en verbaasd omhoogkijken, terwijl ze langzaam aan hoogte winnen.”

Sander Kollaard is een begaafde schrijver. Zijn woordgebruik is scherp observerend maar ook heel toegankelijk. Mooie metaforen sieren het boek, zij zijn steeds naadloos toegespitst op de situatie van het moment. 
Het verhaal is van een welhaast ontroerende eenvoud, en heeft tóch veel diepgang. Kollaard weet “de grootsheid van het kleine te tonen” (NRC), een ervaring die ook de lezer zeker zal hebben bij dit bijzondere boek.

“Uit het leven van een hond” is een zeer goed boek en krijgt vier heldere sterren.

Van harte aanbevolen!

Reacties