Boekpresentatie "Toen ik dood was" van Loes den Hollander

Vandaag was het een bijzondere dag voor Loes en Har den Hollander, en ook voor de grote schare fans van de boeken van Loes. Haar vijfentwintigste (!) thriller "Toen ik dood was" rolde letterlijk van de persen.



Een select gezelschap van 25 personen was daar getuige van bij Drukkerij Wilco in Zutphen. Dat blijkt een supermodern bedrijf waar volgens zeggen ongeveer negentig procent van de Nederlandse uitgevers zijn boeken laat drukken. De uiterst sympathieke heren Willem Jan Moerman en Edward Buurman van de drukkerij leidden ons rond door de enorme bedrijfshallen en gaven zeer informatieve toelichting op wat wij zagen of meenden te zien. Ook onze vragen werden adequaat beantwoord, alles in een ontspannen sfeer.

Mijn echtgenote Lucy en ik smaakten het grote genoegen erbij aanwezig te mogen zijn. Wij zagen een indrukwekkend, vrijwel geheel geautomatiseerd proces waarin een stapel lege papieren vellen via talloze geavanceerde bewerkingen transformeert in complete boeken. De snelheid waarmee dat kan, is ongelooflijk. Op tempo kunnen 15.000 vellen per uur worden bedrukt met de geëigende tekst. Ze worden in ijltempo op een bepaalde manier gevouwen, waarna diverse bewerkingen van deze katernen resulteren in een boek zoals we dat kennen uit de boekhandel.



Aan het begin van de prima verzorgde, smakelijke én gezellige lunch kreeg ik desgevraagd van uitgeefster Ilse Karman van de Crime Compagnie de gelegenheid Loes en Har kort (althans voor mijn doen) toe te spreken.



Vanzelfsprekend werd de zeer geslaagde bijeenkomst afgesloten met een signeersessie door Loes. Daarna ging eenieder, voorzien van een exemplaar van het boek, uiterst tevreden zijns of haars weegs. 

Reacties