Loes den Hollander: Wacht maar af

De gelouterde thrillerschrijfster Loes den Hollander overkwam een ernstige bloeding uit een hersenaneurysma in maart 2018. Door kordaat ingrijpen van iemand in haar directe omgeving midden in de nacht kwam zij gelukkig zeer snel in het ziekenhuis waarna een spoedoperatie en een lange, zware herstelperiode haar letterlijk het leven redden.



Deze traumatische gebeurtenis ligt aan de basis van en is deels inspiratie geweest voor “Wacht maar af”, de zesentwintigste thriller van Loes. Hoofdpersoon en verteller van het verhaal is de (pas) 42-jarige Franka Munnike die in een verpleeghuis herstellende is van een hersenbloeding als gevolg van een aneurysma. Ze is ernstig verzwakt door een volledig gebrek aan eetlust en de voortdurende last van zware hoofdpijn. Dat zijn naweeën die er helaas bij horen. 

De grote zorg van Franka is niet alleen hoe volledig herstel te bereiken, maar ook of er iets ingrijpends met haar persoonlijkheid gebeurt. Ze is een aantal recente weken uit haar geheugen gewoonweg kwijt. En het is een bekend gegeven dat mensen na een herseninfarct of –bloeding soms een drastische karakterverandering laten zien.

Het gedrag van haar elf jaar jongere echtgenoot Brent brengt Franka tot het gevoel dat er iets niet klopt. Maar wat? Ook krijgt ze met enige regelmaat post met het handschrift van haar moeder, wat op zijn zachtst gezegd opzienbarend is.

In korte hoofdstukken die apart staan van de hoofdlijn, krijgt de lezer een beeld van de gedachtewereld van een kennelijke psychopaat die geobsedeerd is door het verschijnsel volle maan.

“Ik ben niet boos, ik ben bezorgd. Vergis je niet in hoe kwetsbaar je kunt zijn na een hersenbloeding en een operatie. Je moet op minstens een jaar hersteltijd rekenen. In jouw geval misschien zelfs nog langer, omdat je ook je moeder hebt verloren en de relatie met je man onder spanning staat.”

Aldus verpleegkundige Jessica. Tegen het advies van haar behandelend arts Wolf Talman en Jessica verlaat de eigenwijze Franka (te) snel het verpleeghuis. Ze krijgt de nodige ondersteuning van haar halfzus Vivian, haar ex-man Dries van der Weehl en diens partner Atty. Ook Franka’s zakenpartners Famke en Felice staan voor haar klaar.

In de daarop volgende periode gebeuren er opnieuw vreemde en onverklaarbare dingen. Het gevoel dat Franka geestelijk wordt gemanipuleerd, neemt bezit van haar. Maar sterk als ze is, verzet ze zich er met hand en tand tegen. Maar enkele personen uit de directe omgeving blijken een dubbele agenda te hebben, niet in de laatste plaats gedreven door hebzucht. Confrontaties met de kwaadwillenden blijven niet uit.

Franka houdt zich sterk en knapt langzaam maar zeker op. Op een bepaald moment gaat het weer beter met haar, doch wel op een bijzondere wijze.

“Ik ben er weer, in versie 2.0. Dat betekent: minder snel bang, minder afwachtend en minder soft. Waar medelijden en medeleven vroeger begrippen waren die aan mij vastgeplakt leken te zitten, ben ik tegenwoordig niet meer in staat om diep te voelen. Het lijkt of een deel van mijn gevoelsleven verdwenen is.”

Als de plot van het verhaal duidelijk lijkt, plaatst een opmerkelijke slotwending vele gebeurtenissen in een ander, verrassend perspectief.

Loes den Hollander heeft vanaf haar eersteling “Vrijdag” uit 2006 een serie van vijfentwintig thrillers geschreven van constant hoge kwaliteit. Op deze blog staan recensies van “Duivelspact”, “Pijngrens”, “Mij zie je niet” en “Toen ik dood was”. Haar schrijfstijl is sterk en soepel als altijd en behoeft verder geen krans meer. De plot van “Wacht maar af” is weer als vanouds, mooi gecomponeerd en ragfijn geweven. Bijzonder knap hoe Loes een deel van haar eigen nare ervaringen verwerkt in dit verhaal dat vanzelfsprekend grotendeel fictie is, maar wel degelijk inzicht geeft in de moeilijkheden die iemand ondervindt met en na een aneurysma met hersenbloeding.

“Wacht maar af” is weer eens een thriller van de buitencategorie en verdient vijf sterren.

 

Een aneurysma in het hoofd is een ballonvormige uitstulping aan de slagaders die aan de onderkant van de hersenen zit. Als een aneurysma barst, ontstaat er een bloeding in de ruimte tussen schedel en hersenen, een subarachnoïdale bloeding. (info: UMC)

In Nederland weten we dat bij circa 7 op de 100.000 mensen een aneurysma bloeding optreedt. De meeste hersenaneurysma’s bloeden dus niet. (info: RadboudUMC)

 

 

Reacties