Cilla & Rolf Börjlind: De zonnewende

Het Zweedse echtpaar Cilla en Rolf Börjlind behoort met zijn Rönning & Stiltonserie tot de absolute top van de thrillerschrijvers. “Springvloed” (5*), “De derde stem” (4*), “Zwarte dageraad” (5*), “Wiegelied” (5*), “Koudvuur” (5*), “Bevroren grond” (4*) en “De samaritaan” (5*) zijn van zeer grote klasse. Tussendoor maakte Rolf een schrijvend uitstapje met dochter Molly en schiep met haar de thriller “De duisternis tussen ons” (4*).

Tot veler verrassing verscheen op 8 augustus 2023 een roman van Cilla en Rolf met de titel “De zonnewende” en de ondertitel “Het wonderlijke verhaal van Georg Von Niets”.


Het boek wordt aangeprezen als een feelgoodroman voor liefhebbers van het werk van Jonas Jonasson en Fredrik Backman. De unieke humor van eerstgenoemde leidde hier tot hoge waarderingen, getuige deze recensie en de daarin genoemde. Prima reden om deze nieuwe Börjlind te lezen. En dat was een heerlijke ervaring.

In het Zweedse dorpje Skuggsidan (betekent: Schaduwkant) komt door de bijzondere ligging tussen bergen de zon maar één keer per vijf jaar volledig door. In 1960, waarin het verhaal is gesitueerd, zal dat weer gebeuren. Op wel zeer bijzondere wijze arriveert een vreemdeling met de opmerkelijke naam Georg Von Niets in het dorp. Hij wordt vanwege zijn vriendelijkheid en bijzondere gaven al snel opgenomen in de dorpsgemeenschap en verblijft bij Gustaf Cylinder, eigenaar van een Fallologische galerie. Skuggsidan wordt bevolkt door vele kleurrijke personen zoals onder meer zeewierverzamelaar Märta Mild, rotondedirigent Columbus Mendelsohn, verziende schilder Picasso Nilsson en nog veel meer vermakelijke typetjes. Ook de scherp observerende mantelmeeuw John is prominent aanwezig.

Absurdistische humor speelt in de gebeurtenissen in het dorpje een soms grote rol. Zo is dat het geval bij de zelfverklaarde rotondedirigent Columbus die zichzelf een wel heel bijzondere rol heeft toegemeten. Hij heeft zelfs planologische ideeën over het nog beter reguleren van het verkeer op de enige rotonde dat overigens in het geheel niet druk is. Ook de tumor-hypochonder Picasso vervult een amusante rol.

Het plaatselijke restaurant Kokieje, door de maker van het naambord verkeerd gespeld, van de tweelingzussen Thérèse en Marie Thervin is het middelpunt van diverse vergaderingen van de dorpelingen over nijpende kwesties. Kok Luigi heeft een verrassende heimelijke verhouding.

Georg Von Niets staat centraal in het verhaal. Hij heeft voortdurend een kartonnen doos bij zich die een groot geheim herbergt. Antiquair Malte Augustsson vertelt op zijn beurt zijn tragische levensverhaal aan Georg. Over meneer Mendelsohn, vader van Columbus en enige visser van het dorp, gaat het volgende gesprekje tussen Columbus en Georg.

“Mijn vader is niet zo’n prater”, zei hij, vooruitlopend op de naderende kennismaking. “Waarom niet?”, vroeg Georg. “Hij heeft waarschijnlijk niets te vertellen.”

De verloren gewaande zus Svea van Georg verschijnt bij het feest van de zonnewende ten tonele. Daarbij neemt het verhaal een bijzondere wending met een meesterlijk magisch optreden van Georg. De dorpelingen blijven verbijsterd achter.  

Met deze lichtvoetige roman bewijzen Cilla en Rolf Börjlind opnieuw hun grootse schrijverschap. Het verhaal loopt soepel, de schrijfstijl is –dat kan niet verbazen- voortreffelijk en de sfeertekeningen zijn beeldend. De rijkgeschakeerde personages zijn onderhoudend en de gebeurtenissen zijn soms verrassend bizar en soms welhaast realistisch. De humor is goed gedoseerd, en in het verhaal zijn ook ernstige thema’s te ontdekken. Kortom, veelzijdigheid is troef. Het lezen van dit boek biedt een aantal uren zalige ontspanning.

“De zonnewende” is in zijn genre een zeer goed boek en verdient vier zonnige sterren.

 

  

Reacties