Mikaela Bley: Zusje van mij

Een jaar geleden maakte “Sterf voor mij” van de Zweedse thrillerschrijfster  Mikaela Bley hier grote indruk. Begin deze maand verscheen het tweede deel rond rechercheurs Henrik Hedin en Leia Kaplan. Weet Bley het hoge niveau vast te houden?


In de proloog wordt Märtha Gyldenstedt, telg uit een steenrijke familie, op haar achttiende verjaardag belaagd in de stoomsauna in haar ouderlijk huis. Dan begint het verhaal bij advocaat en vrouwenverslinder Andreas Swartz. Diens zoveelste prille relatie strandt, hij wijst Cornelia de deur.

“De enige die hem echt kende leeft niet meer.” 

Andreas heeft samen met zijn oude vriend Johan Lundell een advocatenkantoor. Zij vertrouwen elkaar blindelings, doch in de loop van het verhaal zullen daar flinke barsten in ontstaan.

Frances Johansson en haar oudere zus Rita wonen in een armoedig appartementje in Malmö met de vijftienjarige Leonel. Zij hebben al een roerige geschiedenis achter zich. Het dreigend klinkende berichtje “jullie zijn gevonden” is een obsessie voor Frances geworden.  

Andreas is tot zijn eigen verbazing uitgenodigd voor het verjaardagsfeest van Märtha. Hij treft daar een voor hem tamelijk ongemakkelijk gezelschap aan. Vooral met Per Gyldenstedt die hij van vroeger kent, kan hij niet overweg. Als vader Didrik en moeder Elisabeth de gasten ontvangen voor een feestelijke maaltijd ter gelegenheid van haar verjaardag, komt Märtha niet opdagen. Het landgoed van de familie is zó groot, dat men Märtha niet kan vinden.

Terwijl de maaltijd al vergevorderd is, ontstaat er grote commotie als de stoomsauna in brand blijkt te staan. Het verkoolde lichaam van de jarige wordt daar aangetroffen. Leia Kaplan is samen met haar collega Maria als eerste op de plaats delict. Al snel wordt vastgesteld dat Märtha niet door de brand om het leven is gekomen.

Dan ontstaat er een draaikolk van gebeurtenissen. Märtha blijkt een vriend te hebben die een dubieuze rol speelt. De verdenkingen tegen deze Emir Ali stapelen zich op. Er zijn overeenkomsten tussen de doodsoorzaak van Märtha en die van een eerder vermoorde vrouw in de omgeving. Door het gedrag van Andreas ontstaat er een ernstige vertrouwenscrisis met zijn maat Johan. Om diverse redenen zoekt Andreas de hulp van de gerenommeerde advocate Birgit Bihve.

Het politieonderzoek is opvallenderwijs grotendeels in handen van de bewonderenswaardig vasthoudende Leia Kaplan, Henrik Hedin vervult daarin slechts een bescheiden rol. Er zijn ook spanningen tussen Henrik en Leia die vooral hun oorsprong vinden in hun privéomstandigheden. Op enig moment blijkt wie de tot dan toe onbekende vader van Leonel is. Het vrouwenopvangcentrum “Zuster” en medewerkster daarvan Alma spelen een belangrijke rol in het verhaal, evenals de vroegere moord op een vrouw en dier ouders.

Mikaela Bley heeft een zeer goede en soepele schrijfstijl. In kernachtige zinnen schept zij razendsnel en beeldend de relevante taferelen. Korte hoofdstukken met steeds een andere centrale persoon volgen elkaar op en maken het verhaal zeer dynamisch. De karakters zijn uitstekend ontwikkeld. De plot is complex en razendknap geconstrueerd. In de korte hoofdstukken worden steeds meer stukjes van het geheel aangereikt, doch zelfs de meest oplettende lezer blijft tot het eind in het ongewisse over de waarheid. Voorwaar een formidabele prestatie van de schrijfster.

Het boek eindigt met een daverende cliffhanger waar Leia in een gesprek met Henrik het volgende zegt:

“Je kunt anderen en jezelf zo vaak verraden als je wilt, Henrik. Maar ik ben niet van plan om wat er hier van me verwacht wordt te verraden. Het is mijn taak om degenen die schuldig zijn te straffen. Als jij dat niet in je hebt, ga dan terug naar Stockholm en je fantastische gezin en laat mij mijn werk doen.”

En dan is er nog een korte lichtelijk mysterieuze epiloog die een vraag oproept. Of heb ik toch iets gemist?

“Zusje van mij” is wederom een buitengewoon goed boek van Mikaela Bley en krijgt vijf fel brandende sterren.     

Reacties