Tineke Beishuizen: Dood door schuld

 In 2012 las ik een indrukwekkende roman uit 2007 van de vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleden Tineke Beishuizen. Die behandelt een nog steeds actueel thema: de enorme gevaren van handheld bellen in de auto. Het boek maakte toen grote indruk, daarom nu alsnog mijn ultrakorte recensie van twaalf jaar geleden.


Op weg naar huis na een kantoorborrel (waarbij zij niet teveel heeft gedronken) rijdt Anne, verblind door een tegenligger, een fietsend meisje van de puberleeftijd van haar eigen dochter aan dat aan de gevolgen van de aanrijding overlijdt. Tijdens de aanrijding was Anne met haar mobiele telefoon handheld aan het bellen.

Door de dramatische gebeurtenis raakt het leven in het gezin van Anne langzaam maar onontkoombaar totaal ontwricht. Haar man, haar dochter, haar zoon en zijzelf vervreemden van elkaar ondanks de pogingen die Anne doet om te komen tot een open communicatie in huis. Haar man lijkt meer oog te hebben voor de belangen van zijn startende onderneming dan voor die van zijn gezinsleden. Ook de vroegere "vrienden" geven niet thuis, en mijden hen.

In slechts ruim 120 bladzijden weet Tineke Beishuizen een beklemmende psychologische roman te schrijven die veel indruk maakt. Zoals ook in haar thrillers is het taalgebruik soepel en daardoor gaat het lezen moeiteloos.

Het boek zou verplichte literatuur moeten zijn voor de tallozen die zich nog steeds bezondigen aan het handheld bellen in de auto!

 

 

Reacties